Skolbanken Logo
Skolbanken

Lejon

Trombonen, Haninge Förskolor · Senast uppdaterad: 11 juni 2019

Det här är en planering för hur vi startar upp projektet i början av terminen. En planering för de första 5-6 veckorna.

Fokusområde som vi valt: Natur levande och icke levande

Syfte: Vi vill ge barnen möjlighet att utforska närområdet med bäcken i fokus. Eftersom barnen har visat intresse vid tidigare besök runt denna intressanta  plats vill vi ge de möjlighet att komma tillbaka och fördjupa sig i omgivningen.

Uppstartsfråga: Vilka upptäckter finner vi runt bäcken?

Avdelningens egna värdeord: Naturens möjligheter

Så här planerar vi att arbeta med Raster:

-Språk, kommunikation​ och förhandling:  Vi vill öka barnens språkmedvetenhet genom att ta oss tid att lyssna färdigt och samtala med barnen.  På  barnmöten får barnen möjligheter att berätta om sina dagliga upplevelser och tankar. På så sätt lär sig barnen också att lyssna på och förstå vad andra säger men samtidigt våga framföra sina åsikter för gruppen.

Vi kommer att dela oss i mindre grupper efter maten och koncentrera oss för högläsning. Vi planerar att kontinuerligt besöka biblioteket i Brandbergen med några barn i taget. Barnen väljer var sin bok att låna.

Vi kommer att ta fram våra faktaböcker som inspiration till projektet.

 

 -Digitalt och ​ analogt:  Vi kommer att  använda oss av ipad som både vi och barnen kan dokumentera sina upptäckter och söka fakta med. Digitalt ägg att undersöka små detaljer, faktaböcker, papper och penna, förstoringsglas, linjaler och ficklampor. Projicera upp  det barnen upptäckt och upplevt.

-Normkritik och Normkreativitet: Våra barn funderar väldigt mycket om vad papporna och mammorna gör i vardagslivet. Hur kommer det sig att mammorna är alltid ute och handlar, lagar mat och städar medan papporna leker med ett barn i taget? De jämför sina upplevelser med djurvärldens. Diskussionerna uppstod vid ihålliga stubben, där en fågelunge hade sitt bo.

-Barns rättigheter:

Dagligen kommer vi att ha barnmöte där vi låter alla barn komma till tals. Barnen får möjlighet att utrycka sina tankar och idéer gällande projektet, men också annat de funderar på. Något som vi har arbetat hårt och kommer att fortsätta intensivt med under hösten är kamratskap. Vi tror om barnen är trygga med oss och varandra kommer vi att ha en bra  gruppkänsla vilket i sin tur hjälper till att skapa harmoni på avdelningen.

 

Gruppindelning: Först och främst måste vi lära känna varandra skapa en trygghet och tillit till varandra under några veckor. Vi kommer att  introducera miljön och skapa gemensamma regler för allas trivsel. En gång i veckan kommer vi att ta hela gruppen till vår gemensamma plats i skogen vid bäcken.  Så småningom kommer vi att dela in oss i mindre, flexibla grupper. Vi ser fram emot att samarbeta med andra avdelningar.

 

 

Det här blir vårt observationsfokus: När vi är på upptäckter  vid bäcken kommer vi att ta med våra ipads med för att skriva och dokumentera det barnen säger och gör. Barnen får också möjlighet att dokumentera sina upplevelser med egna i pads. När vi är tillbaka till förskolan reflekterar vi tillsammans med barnen om deras upptäckter och upplevelser. Vi tittar på bilder och gör nya observationer som vi senare återigen presenterar för barnen. Vi kommer att rikta vår observations fokus på fåglar som lever runt och befinner sig i området. Vi väljer fåglarna eftersom terminen avslutadedes med fåglar som badade i bäcken och även fågelunge som vi hittade i stubben. Detta uppmärksammades med en stor inlevelse hos barnen. 

Så här dokumenterar vi : i Pad för att ta kort  med och skriva ner barnens tankar. En gång i veckan och när  tillfället ges reflekterar vi och analyserar våra dokumentationer och tankar. Vi lägger in barnens dokumentationer på Unikum tillsammans med barnen och i barngruppen. En dokumentations och inspirationsvägg kommer att finnas med på avdelningen.

Så här delar vi upp pedagoger: En löpare, en dokumenterare och en som håller i den röda tråden.

Material och miljöer vi erbjuder barnen :  En ateljé med inspirerande bilder och material som är anpassad till vår projekt. Byggrummet med skogs och avkodad material och stora ytor att  bygga runt. Allrum med faktaböcker, pennor, papper, pussel och spel.

 

 

Tid. Planera tiden: En gång i veckan(torsdagar) besöker vi bäcken med vår utrusning. Spontana promenader någon gång i veckan.(tisdagar och onsdagar). På eftermiddagarna planerade aktiviteter i mindre grupper.

Så här reflekterar vi: Reflekterar och diskuterar så fort tillfället ges, med eller utan barn.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback