Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Höstpratarna: muntlig presentation

Skapad 2019-06-11 11:24 i Blåklintskolan Mjölby
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Arkan Asaad, Morgan Alling, David Batra och Linnéa Claeson är bara några som genom sina personliga sommarprat spridit sina tankar om livet. De har pratat om att bli sviken av och försonas med sin familj, utanförskap, mobbning och att söka kickar. Du ska nu få möjlighet att skapa ditt eget personliga höstprat, som du ska skriva manus till och sedan spela in.

Innehåll

vecka 35 Lyssna till inledningar, delar av och ett helt sommarprat. Samtala om och diskutera sommarpratens innehåll och uppbyggnad.

vecka 36-37       Arbeta med manus och spela in ditt eget höstprat

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  Sv  7-9

Matriser

Sv SvA
Ditt höstprat

E
C
A
Höstpratets disposition: Inledning, röd tråd och avslut. Sommarpratets budskap.
Du kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang
Förmåga att välja musik eller foto som förstärker höstpratets innehåll.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: