Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, NO (år 1-3), Svenska

·

Årskurs:

2

Året runt- Årstiderna

Smedshagsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 juni 2019

Du ska under året få lära dig om våra årstider och vad som händer i naturen med växter och djur. Undervisningen om "Året runt" ska ge eleven kunskap om hur ett år ser ut. Varför vi har årstidsväxlingar och hur naturen förändras i och med årstiderna. Hur djur anpassar sig till årstiden och något djurs livscykel.

Konkretiserade mål:

Du ska kunna:

·         årets månader och årstider.

·         berätta om de fyra årstiderna och vad som är speciellt för dem. 

·         berätta om något djurs och någon växts (i vår närmiljö) anpassning till de olika årstiderna.

·         förklara varför det är olika varmt på jorden och hur det hänger ihop med årstiderna

·         enkel observation och dokumentation av årstiderna  

 

Lektionsplanering:

 

Lektion 1: Inledning- visa eleverna matriserna.

Förklaring om varför vi har de olika årstiderna, visa bild och genomför experiment med jordglob och ficklampa. Bilden finns även i Boken om NO

Presentera vilka växter (ek, gran,) och djur (igelkott, myra, älg, koltrast) som vi kommer följa i de olika årstiderna.

 

Lektion 2: Sommaren- Visa bilden ifrån Boken om NO. Diskutera. Koltrasten- bygger bo och matar ungar. Älgar- älgkon har en kalv. Igelkotten- den äter upp sig inför hösten, vaken på natten. Myrorna- jobbar med att samla in mat och göra myrstacken större. Eken har löv och ekollonen börjar mogna. Granen har kottar som börjar mogna.

Eleverna får rita en liten bild om sommaren (1/4- A4).

 

Lektion 3: Hösten- Visa bilden ifrån Boken om NO. Diskutera. Koltrasten- flyger utomlands. Älgar- Honan och hanen parar sig. Igelkotten- Går ide i lövhögar. Myrorna- Går ner djupare in i myrstacken och sover. Eken- tappar sina löv och ekollon. Granen tappar sina kottar.

Eleverna får rita en liten bild om hösten (1/4- A4).

 

Lektion 4: Vintern- Visa bilden ifrån Boken om NO. Diskutera. Koltrasten- är i sydeuropa där det är varmare. Älgen- försöker överleva, om det blir ont om mat kan älgen äta barren ifrån granen och tallen, hanen tappar sina ord. Myrorna- sover djupt ned i stacken. Eken- drar in vätskan och håller den djupt inne i rötterna och vilar. Granen- drar ner vätskan i rötterna och vilar. Eleverna får rita en liten bild om vintern (1/4- A4).

 

Lektion 5: Våren- Visa bilden ifrån Boken om NO. Diskutera. Koltrasten- kommer tillbaka till Sverige och parar sig. Älgen- honan får sin unge, oftast bara en, hanen bildar sina horn som de sedan fejar. Myrorna- går ut och letar mat, tar hand om drottningen som börjar lägga nya ägg. Eken- vätskan dras upp till stammen och grenarna, får knoppar som blir till löv. Granen- vätskan dras upp till stammen och grenarna, får knoppar som blir till nya skott med barr. Eleverna får rita en liten bild om våren (1/4- A4).

 

Lektion 6: Eleverna får välja ett djur som de ska arbeta om och visa hur de har det på årstiderna. Eleverna förbereder sig presentation, de jobbar tillsammans de som ska presentera om samma djur.

 

Lektion 7: Eleverna får välja en växt som de ska arbeta om och visa hur de har det på årstiderna. Eleverna förbereder sig presentation, de jobbar tillsammans de som ska presentera om samma växter.

 

Lektion 8: Eleverna delas in i olika små grupper där de får redovisa sina djur och växter.

 

Lektion 9: Sammanfatta. Eleverna får feedback på sitt arbete och vi pratar om vad de har lärt sig.

 

 

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön.

I samtal om årstider berättar eleven om förändringar i naturen och ger exempel på livscykler hos några djur och växter.

Matriser i planeringen
Året runt
Uppgifter
Boken om NO

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback