Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Ett regn av bomber

Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 1 oktober 2020

I samband med att ni läser om andra världskriget i historia kommer vi i svenskan att läsa boken Ett regn av bomber av Torsten Bengtsson. Till boken ska du svara på frågor. Efter det följer ett antal lektioner då du kommer få prova på att skriva några olika texttyper; brev, dagbok och reportage. Det är viktigt att du engagerar dig både muntligt och skriftligt i det här arbetsområdet.

Målet med undervisningen

Utveckla:

  • Förmågan att läsa och analysera text (TEXTFRÅGOR och LÄSA MELLAN RADERNA)
  • Förmågan att kommunicera i skrift (SKRIVUPPGIFTER)
  • Förmågan att anpassa språket efter syfte, mottagare och sammanhang (SKRIVUPPGIFTER)

 

 

Så här ska vi arbeta

Vi kommer läsa boken Ett regn av bomber under lektionstid. Ni kommer eventuellt behöva läsa hemma. Efter boken, svarar ni på frågor och skriver de tre skrivuppgifterna.

Vi kommer titta på hur de olika texttyperna är uppbyggda under lektionstid. Vi använder oss bl a av Kontakt 2 sid 31-44 (reportage).

 

Samtliga skrivuppgifter görs på lektionstid.

 

 

Det här ska bedömas

Du kommer att bli bedömd både på läs- och skrivdelen.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Ett regn av bomber
Uppgifter
Frågor
Skrivuppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback