Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Au café

Skapad 2019-06-18 10:34 i Ytterbyskolan Kungälv
Att gå på kafé och restaurang på franska
Grundskola 8 Moderna språk - elevens val
Hur gör man när man går på café i Frankrike? Vilka fraser och ord behöver du? Det ska vi lära oss i detta arbetsområde.

Innehåll

Syfte

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta med dialoger där människor går på café eller köper glass.

Ni kommer även att få tillfälle att översätta fraser och meningar till franska. 

Ni kommer att tillsammans med några kamrater skriva en dialog som ni framför tillsammans. Tänk på att det är bra om kunderna samtalar medan de är på caféet (vädret, familjen...) .

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  M1
 • reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.
  M1
 • Centralt innehåll
 • Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.
  M1  4-9
 • Intressen, vardagliga situationer, personer och platser.
  M1  4-9
 • Vardagsliv och levnadssätt i olika sammanhang och områden där språket används.
  M1  4-9

Matriser

M1
Au café

Ej uppått
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
LYSSNA
Du kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen.
Du kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen.
Du kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lungt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen.
Kommunikation
Uttal, flyt, språkliga strategier
Du deltar i enkla samtal om vardagliga ämnen. Ditt uttal är begripligt. Du väljer och använder någon strategi för att lösa språkliga problem, t ex. kroppsspråk, bekräftande fraser och uttryck.
Du medverkar i vardagliga samtal. Ditt uttal är relativt tydligt. Du använder givna ord/fraser, samt detaljer för att utveckla språket. Du väljer och använder några olika strategier för att lösa språkliga problem, t ex. frågor och annat ordval.
Du medverkar och bidrar aktivt i vardagliga samtal. Du har ett tydligt uttal och ett visst flyt i språket. Du använder ett varierat språk, samt utvecklar budskapet genom att beskriva / motivera / förklara. Du väljer och använder några olika strategier för att lösa språkliga problem, t ex. omformuleringar.
Språk
Ordförråd, idiomatiska uttryck, grammatik
Du uttrycker dig med ett enkelt och begripligt språk. En del brister i ordförråd och grammatik. Formella fel förekommer, men förstör inte förståelsen.
Du uttrycker dig med ett enkelt språk. Du visar på en viss medvetenhet gällande fraser, ordval och grammatik. En del formella fel förekommer som kan störa men förstör inte förståelsen.
Du uttrycker dig med ett enkelt men tydligt språk. Du visar på ett passande ordval och använder några grammatiska strukturer. Få formella fel.
Grammatik
Adjektivets komparation (större, mindre, bättre, sämre...)
För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enstaka enkla förbättringar av egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enstaka enkla förbättringar av egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: