Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

8 - 9

Mitt klädesplagg

Vifolkaskolan 7-9, Mjölby · Senast uppdaterad: 19 oktober 2022

En bralla för alla!

Målet med undervisningen

Du kommer att få träna på att jobba från idé till färdigt slöjdföremål genom att tillverka ett enkelt klädesplagg. Under arbetets gång kommer du att träna på att välja tillvägagångsätt, motivera olika val och fundera över mode och hållbarhet.

I slutet av arbetet kommer du att träna på värdera din arbetsprocess samt fundera över mode och trender.

 

Så här ska vi arbeta

 

Vi kommer att börja med att rita skisser och utifrån din skiss tillverka ditt klädesplagg genom att sy den på symaskin. Under arbetets gång kommer vi att prata om mode och trender, titta lite på klädhistoria samt fundera över vilka signaler man ger med olika klädstilar. Vi ska även prata om textiliers miljöpåverkan och fundera på hur man kan vara mer hållbar i sin konsumtion.

Under arbetets gång kommer du att dokumentera genom att skriv och fota din arbetsprocess i en logg, där jag ska kunna följa din arbetsgång. Efter avslutat arbete ska du  göra en värdering av din arbetsprocess.

 

Det här ska bedömas

 

Se kunskapskraven i Slöjd år 9.

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker,

förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet, och

förmåga att reflektera över arbetsprocesser och resultat utifrån kvalitet, uttryck och hållbar utveckling.

Verktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utvecklade former av hantverkstekniker och begrepp som används i samband med dessa.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, skapade såväl med som utan digitala verktyg.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning samt reflektion över arbetsprocessen och resultatet. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Undersökande av olika material och hantverkstekniker utifrån deras kombinations- och konstruktionsmöjligheter.

Design, mode, konsthantverk och hemslöjd från olika kulturer och tider som inspirationskällor för det egna skapandet.

Jämförelser mellan olika slöjdmaterial utifrån deras kvalitet och påverkan på miljön, till exempel mellan natur- och konstmaterial, förnybara och icke förnybara material.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett delvis genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.

Eleven för enkla resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven för utvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Eleven formger och framställer slöjdföremål på ett väl genomarbetat sätt. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och prövar och omprövar då systematiskt hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Utifrån syftet med slöjdarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven för välutvecklade resonemang om arbetsprocessen och resultatet samt hur det genomförda arbetet har påverkat kvaliteten, uttrycket och miljön.

Matriser i planeringen
Vifolkaskolan 7-9
Uppgifter
Bomull, tvättråd
Bomull, tvättråd
Bomull, tvättråd
Bomull, tvättråd
Ekonomibyrån, Klädskam
Ekonomibyrån, Klädskam
Ekonomibyrån, Klädskam
Loggbok, del 3
Loggboken, del 3
Mitt färdiga slöjdföremål
Mitt färdiga slöjdföremål
Mitt färdiga slöjdföremål
Mitt färdiga slöjdföremål
Loggboken, del 3
Ekonomibyrån, Klädskam
Textila material; bomull
Textila material; bomull
Textila material; bomull
Textila material; bomull
Loggboken del 2
Loggboken
Värdering
Loggboken del 2
Textila material; bomull

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback