Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Argumenterande tal, HA18

Skapad 2019-06-24 15:17 i Sturegymnasiet Halmstad
Gymnasieskola Svenska
Vi ska jobba med argumentation. Du ska få hålla ett argumenterande tal, som har koppling till ditt program, och träna på att övertyga publiken.

Innehåll

Arbetsområde argumentation

- Genomgång med viktiga begrepp.

- läsning av debattartikel + analys av den. 

- övningar muntlig argumentation i smågrupper. 

- förbereda ett argumenterande tal, enskilt arbete. Du lämnar in ditt talmanus innan du håller ditt tal. 

- genomföra argumenterande tal. 

Vilka kunskapskrav som bedöms ser ni i matrisen nedan. Materialet hittar ni i lärloggen. 

Uppgifter

  • Argumenterande tal

  • Talmanus

Matriser

Sve
Argumenterande tal, svenska 2

E
C
A
Struktur
Du kan formulera en tes, förmedla argument, egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör du med viss säkerhet.
Du kan formulera en tes, förmedla välgrundade argument, egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra en muntlig framställning inför en grupp. Detta gör du med viss säkerhet.
Du kan formulera en tes, förmedla välgrundade argument, egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra en muntlig framställning inför en grupp. Detta gör du med säkerhet. Du kan också bemöta motargument.
Disposition, stil och språk
Din muntliga framställning är sammanhängande, begriplig och dispositionen är tydligt urskiljbar. Du har viss åhörarkontakt.
Din muntliga framställning är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt. Du har viss åhörarkontakt.
Din muntliga framställning är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt, varierat och välformulerat. Du har god åhörarkontakt.
Hjälpmedel
Du kan med viss säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel.
Du kan med viss säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel som stöder och tydliggör den muntliga framställningen.
Du kan med säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel som stöder, tydliggör och är väl integrerat i den muntliga framställningen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: