Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

Må-bra-veckor/Kroppens utveckling i puberteten

Palettskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 17 januari 2020

Plötsligt en dag, utan att det märks exakt när, så börjar hjärnan skicka ut signaler som får kroppen att förändras. Det sker genom signalämnena, sk hormoner, som för ut meddelandet till hela kroppen. Då börjar det hända saker. I puberteten förändras kroppen. I vilken ordning händer de olika sakerna för en tjej när man kommer i puberteten? För en kille? Hur gör man när man använder en binda? När får jag mens första gången? Vad betyder det att komma i målbrottet? Jag har fått lite skägg, hur gör man för att raka sig? Vad menas med att onanera? Hur ser könsorganen ut? Hur fungerar de? Varför blir man mer svettig? Varför växer kroppsdelarna olika snabbt? Vem är jag? Hur vill jag se ut? Vad tycker jag? Hur ska jag göra för att passa in? Frågorna är många. Vi tittar också lite på hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer.

Att kroppen förändras i puberteten har rent biologiskt sett att göra med att vi blir könsmogna. Vi kan alltså få och göra barn. Barn kan inte få barn. Men när man gått igenom puberteten kan man det. Vi tittar också lite på hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer. 

 

 Vi tittar på hur det är att komma i puberteten, hur könsorganen är uppbyggda, om befruktning och fostrets utveckling, om identitet, hälsa

 Att läsa:

- Koll på NO 6 om befruktning och fortplantning, kap 6 s. 102-117

- Boken om biologi s. 140-147

- Världens viktigaste bok

 

Att göra:

- Venndiagram med gula lappar. Sånt som händer i puberteten. Sånt som händer killar, tjejer eller båda. Samtalar kring detta.

- ställ frågor i brev till mig, kuvert som klistras igen. Jag tar upp frågorna anonymt i gruppen

- Arbetsboken, s. 59-61

- Jobbar med frågor utifrån serien "Snacka om sex"

- meditationer och Qigong för att reducera stressen

- värdegrunds-snack med fd faddergruppen samt i klassen

 

Filmer att se:

Vi ser Serien Snacka om sex tillsammans

Vi pratar om sådant du behöver veta om din kropp, dina känslor och dina relationer. Vi tittar närmare på allt från hormoner, målbrott och mens till samtycke, könsidentitet och kärlekens kemi. Våra programledare Clara Henry och Daniel Riley delar med sig av sina egna erfarenheter och träffar andra intressanta personer som delar med sig av sina. Serien syftar till att 11-13-åringar ska få veta mer om sig själva och sin utveckling genom att få kunskap om människans pubertet, sexualitet och reproduktion. Programmen ger dessutom kunskap om och förståelse för frågor som rör identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

https://www.ne.se/play/ur/serie/209999

Puberteten, kärlek och relationer, kroppen, sex och samlevnad, könsjukdomar och skydd, internet och relationer

--------

Hur ett barn blir till - Barnkanalen

https://www.youtube.com/watch?v=KMMYKWOgjcY

Livets mirakel

https://www.oppetarkiv.se/video/2343150/livets-mirakel-avsnitt-1-av-3

Ett barn blir till - kärlekens mirakel

https://www.oppetarkiv.se/video/2781201/vetenskapens-varld-karlekens-mirakel

 

Serien Pirr! Puberteten kan kännas på olika sätt, den kan vara spännande, jobbig och ibland helt fantastisk. Vi följer med programledaren Tora Sparkles på kroppens resa under de tidiga tonåren. Det handlar om allt från kroppsliga förändringar och kärlek till sociala mediers inflytande och att våga gå sin egen väg. Under resan får vi träffa kända profiler som delar med sig av sina erfarenheter. Vi tar upp de vanligaste frågeställningarna om tonåren och en ungdomspanel diskuterar de olika ämnena som behandlas. Alla måste ta sig igenom puberteten. Men varför förändras man så mycket? Hur känns det i kroppen när man tänker på någon man gillar? Och hur frågar man chans? Internet är idag inte något frånskilt det vardagliga livet, utan en del av det. Vad ska man kalla sitt könsorgan? Varför får tjejer mens? Filip Berg och Nisse Edwall pratar pubeshår medan Matilda Berggren och Soraya Hashim pratar om onani.Förändras man när man blir äldre? Vad händer om man får nya intressen?  5 avsnitt. 

https://www.ne.se/play/ur/serie/183892

 

Ur det centrala innehållet:

  • Kropp och hälsa Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  • Bi 4-6
    Kropp och hälsa Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  • Bi 4-6
    Kropp och hälsa Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Läroplanskopplingar

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.

Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.

I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.

Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.

I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback