Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, Svenska

·

Årskurs:

6

Brorsan är kung

Resarö skola, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 16 augusti 2019

Vi ska arbeta med Brorsan är kung, skriven av Jenny Jägerfeld. Det är en humoristisk historia om stark vänskap, men också en berättelse om hur viktigt det är att få vara den man är och att bli accepterad för det. Vi tar del av berättelsen på Barnradion.

Håller blodsbrödraskapet för sanningen eller går allting sönder nu? Brorsan är kung av författaren Jenny Jägerfeld, är en berättelse om vänskap och ärlighet och att våga lita på varandra.


Vad är ärlighet? Kan man samtidigt vara helt sann och ändå dölja en viktig sanning om sig själv? Ska man ljuga om vem man är för att få behålla vänskap och tillhörighet? Är det verkligen vänskap om den förutsätter en lögn?

Vi kommer att använda EPA-metoden, dvs att eleverna får fundera enskilt, sedan i par och till sist diskuterar alla tillsammans. Eleverna kommer att få skriva läsa läslogg utifrån givna givna frågor för att kunna fånga upp personliga reflektioner och tankar.


Läroplanskopplingar

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Hur olika livsfrågor, till exempel vad som är viktigt i livet och vad det innebär att vara en bra kamrat, skildras i populärkulturen.

Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.

Vardagliga moraliska frågor som rör flickors och pojkars identiteter och roller, jämställdhet, sexualitet, sexuell läggning samt utanförskap och kränkning.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Frågor till boken

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback