Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

9

Konstmusikhistoria åk 9 OSK

Ekdalaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 11 augusti 2023

Konstmusik - eller klassisk musik som det även kallas är en del av det västerländska kulturarvet. Kanske tänker du på flera hundra år gammal musik - eller kanske på namnen Mozart eller Beethoven? När man började kalla det för just klassisk musik menade man att denna stil var av "högre kvalité" än annan musik - såsom folkmusik. Men varför lät musiken som den gjorde, vilka instrument skapade musiken och hur var människors syn och förhållande till denna?

Under lektionerna utforskar vi sex stora epoker inom den västerländska konstmusikhistorien i kronologisk ordning: Medeltiden, Renässansen, Barocken, Wienklassicismen, Romantiken och Modernismen


Genomgångarna kommer innehålla hur samhället såg ut i Europa och vilka människor som hade tillgång till den klassiska musiken, men framförallt:

Hur lät musiken under tidsperioderna? Vilka instrument var viktigast och vilka typiska karaktärsdrag kan man lyssna efter för att kunna placera in musiken i rätt tidsperiod? Vilka kompositörer fanns som är viktiga för sin respektive epok? Vi diskuterar skillnader - likheter med dagens musik.

Vi gör två skriv- och lyssningsprov om de sex epokerna där dina kunskaper testas av. På provet kommer frågor om instrument och musikens karaktärsdrag, kompositörer och även om hur musiken och samhället fungerade. Vilka hade tillgång till musiken och varför?

Provet innehåller som sagt också en "lyssna-del" där musikexempel spelas upp där du med hjälp av dina kunskaper bl a ska placera in dem i rätt epok (tidsperiod), genre och funktion. 

Det första provet handlar om epokerna Medeltiden, Renässansen och Barocken. Det andra provet behandlar de resterande epokerna Klassicism, Romantik och Modernism.

Vi kommer under genomgångarna prova att sjunga eller spela några tidstypiska stycken ur epokerna.

Material finns på Teams i form av uppgifter, dokument och lyssningsexempel.

 Lycka till!

Olli


Läroplanskopplingar

förmåga att uppleva och reflektera över musikens innehåll, funktion och betydelse i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Sång, melodispel och ackompanjemang med genretypiska musikaliska uttryck, unisont och i stämmor.

Ackord-, melodi-, bas- och slagverksinstrument samt digitala verktyg för musicerande och musikskapande.

Musiksymboler, grafisk notation, ackordbeteckningar och grundläggande notkännedom.

Musikaliska karaktärsdrag i konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika tidsperioder. Framväxten av olika genrer samt några centrala tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Eleven urskiljer och jämför musikaliska karaktärsdrag i musik från olika tidsperioder och genrer med viss säkerhet. Dessutom uttrycker eleven viss förståelse för musikens innehåll, funktion och betydelse i olika sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgifter Konstmusikens historia

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback