Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Svenska: Läsförståelse (åk 9)

Frösåkersskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 1 juni 2023

I detta arbetsområde ska vi arbeta med läsning och författarporträtt. Huvuduppgiften är att ni ska läsa en valfri roman av en valfri författare. Ni får frågor till läsningen som ni både presenterar muntligt inför mindre grupp samt lämnar in skriftligt efter ni har läst. Därefter presenterar ni ett författarporträtt som ni valfritt får göra muntligt eller skriftligt - eller bådadera.

Syfte:

  • Att känna till lässtrategier för att förstå en text
  • Att känna till språkliga drag och uppbyggnad i en skönlitterär roman
  • Att känna till hur författarens historiska och kulturella bakgrund kan påverka en roman

Mål:

  • Att läsa en roman
  • Att besvara frågorna till romanen och presentera dem muntligt & skriftligt 
  • Att söka information om författaren till romanen och presentera ett författarporträtt

Metod:

  • Ni får en kort repetition om lässtrategier
  • Ni ska läsa i par om ett övningsexempel i läroboken där ni metodiskt går igenom textens struktur och innehåll
  • Ni ska läsa en roman metodiskt och besvara frågor muntligt och skriftligt
  • När ni har läst romanen ska ni söka efter information och fakta om författaren. Tänk på källkritiken!
  • Försök koppla ihop hur romanen ni skrivit kan vara kopplad till författarens egna historiska och kulturella bakgrund. 
  • Presentera författarporträttet muntligt och/eller skriftligt. 

Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Svenska: Läsförståelse (åk 9)
Uppgifter
Läsa en roman
Författarporträtt

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback