Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Smörkniv i olika träslag- åk 4

Skapad 2019-08-12 12:13 i Brunnsåkersskolan Halmstad
Grundskola 4 – 6 Slöjd
Under detta projekt kommer du få arbeta med att göra en smörkniv i olika träslag. Under arbetet kommer du få planera och skissa upp ditt arbete och sedan med hjälp utav olika verktyg forma fram en smörkniv av egen design.

Innehåll

Arbetsgång:

Det första du ska göra i detta projekt är att hitta en design som du vill ha för din smörkniv. Du skall skissa och planera hur du ska gå tillväga för att få en smörkniv som passar just din smak.

Något som jag vill att ni har med i ert arbete är tekniken pluggning som jag kommer lära er under arbetets gång, detta för att ni ska få möjligheten att göra er smörkniv i olika träslag.

När ni är klara med er planering och ritning är det dags att välja det trädslag som ni ska använda. Materialen ni har att välja mellan är Lind, Al och Furu. Ni ska helst välja två olika trädslag till er kniv. 

Därefter är det dags att börja forma ditt material, till att börja med ska ni sammanfoga de olika material ni har valt med hjälp av tekniken pluggning. Sedan är det dags att börja forma kniven med hjälp utav kontursåg, rasp, fil och sandpapper.

 

När du äntligen är klar med kniven kommer ni även få skriva en utvärdering kopplat till arbetet och till dina prestationer.

 

Syfte:

  • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av redskap, verktyg och hantverkstekniker
  • välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet
  • analysera och värdera arbetet och resultat med hjälp av slöjdord

Centralt innehåll:

  • Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  • Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.
  • Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: