Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Geografi, Svenska

·

Årskurs:

4

Sveriges geografi åk 4

Hässelbygårdsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 augusti 2019

Du kommer att studera Sverige och se på landets läge och vilka grannländer vi har. Du kommer att lära dig mycket om hur vårt land är indelat , och vad som skiljer Sveriges olika delar åt. Följ med Holger Nilsson och ingenjör Mortensen på en rafflande skattjakt genom Sverige för att hitta de sju nycklarna till Mary Diana Graafs mytomspunna laboratorium.

LGR 11 - syfte och centralt innehåll

 

Mål

Du ska:

  • känna till hur Sveriges natur skiljer sig från olika platser i landet.
  • känna till hur Sveriges befolkning är fördelad samt dra några konsekvenser av vad det innebär.
  • kunna Sveriges landskap med namn och läge samt några orter, berg, hav och vatten.
  • kunna grannländerna med namn och läge.
  • kunna begreppen: Bland annat - Norrland, Svealand, Götaland, norr, öst, syd och väst, barrskog, lövskog, skärgård, fjord, fjäll, tätort, jordbruk, skogsbruk, naturtillgång, klimat, naturlandskap och  kulturlandskap.

 

Undervisning och bedömning

Vi kommer att utgå ifrån läromedlet "Koll på Sverige". Du kommer att läsa och skriva texter, och öva upp dina kartkunskaper.

I TV-serien "Den stora Sverigeresan - eller  Geografens testamente" kommer du att följa med Holger Nilsson och ingenjör Mortensen på en rafflande skattjakt genom Sverige för att hitta de sju nycklarna till Mary Diana Graafs mytomspunna laboratorium.

Du kommer under arbetsområdet arbeta enskild, i par och i grupp. Du kommer att läsa, skriva, samtala och titta på film. Du kommer även att arbeta med följande internetspel för att fördjupa dina kunskaper om Sverige (klicka på länkarna):

Dina förmågor och kunskaper bedöms under hela arbetsområdet samt utifrån ett prov på slutet.

 


Läroplanskopplingar

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

söka information från olika källor och värdera dessa.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Sveriges geografi år 4
Uppgifter
Geografi

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback