Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

8

Arbetsområde 1 årskurs 8. Mat och Hälsa

Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 17 juni 2022

I detta arbetsområde kommer vi att jobba med kostens betydelse för hälsa och välbefinnande. Mat är grundläggande för att vi ska överleva och att kroppen ska fungera. Genom att få kunskap om vad du äter och på vilket sätt det påverkar kroppen kan du inte bara överleva utan också bestämma och välja hur du vill "leva".

 

Vad du ska lära dig?

I detta arbetsområdet kommer vi att lära oss om de olika näringsämnen som finns, var de finns och varför vi behöver dem i kroppen. Vi  pratar om olika dieter ochvad de kan ha för inverkan på kroppen. Vi kommer också att prata om vikten av sunda vanor, "man kan äta allt men inte alltid". och att det är viktigt att ha en balans mellan vad man stoppar i sig och vad man gör av med. Vi behöver ha en bra grund i kosten för att bli den bästa versionen av oss själva.


Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att blanda teori med praktiskt arbete i köket. Varje nytt teorimoment kommer att förankras genom maten vi lagar på så sätt får vi också en praktisk kunskap och förståelse av matens vikt för hälsan och välbefinnandet.


Vad ska bedömas?

Vi diskuterar och funderar över det vi gått igenom, vi lär oss  och utvecklas tillsammans, därför är det viktigt att vi alla är med i diskussioner under lektionerna. Arbetsområdet kommer att avslutas med en skriftlig kunskapsredovisning.

 

 

Gång

Innehåll

Fakta

Kunskap i handling

1

Introduktion. Kroppen i balans, olika näringsämnen.

Sid 21-26. Läsa tillsammans och ha gemensam diskussion.

Chili con carne.

Diska och göra fint i köket.

Repetera.

2

Repetera förra veckans kunskaper. Fortsätta med näringsämnen.

Sid 26-32. Läsa tillsammans och ha gemensam diskussion.

Lax i ugn, ärtor

Diska och göra fint i köket.

Repetera

3

Olika kostråd

Sid. 33-42. Läsa tillsammans och ha gemensam diskussion.

Äpplepaj med vaniljsås

Diska och göra fint i köket,

Repetera inför kunskapsredovisning.

4

Kunskapsredovisning

 

Skriftlig redovisning av dina kunskaper kring de olika näringsämnena.

Jobba med uppgift ”Hälsocoach” sid 44-45. Lämnas in enskilt och skriftligt

 


Läroplanskopplingar

Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.

Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.

Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback