Ämnen:
Svenska
·
Alla årskurser
Lagmansskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 9 december 2019
Fly in i en fantasivärld genom att läsa en skönlitterär bok och reflektera tankar och åsikter i en läslogg!
Målet är att träna läsflyt, läsförståelse och kunna sammanfatta det lästa materialet.
Vi läser på lektionstid, ev hemma, högläsning i smågrupper och reflekterar över läsningen genom att skriva läslogg. Inlämning sker senast v 45.
Läsflyt, läsförståelse och läslogg.
Syfte (1)
läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
Centralt innehåll (3)
Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
Kriterier (4)
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.