Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Krigsskildringar

Blommensbergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 21 augusti 2019

V. 34-40 I historia kommer ni att arbeta med världskrigen och i svenskämnet tar vi del av olika krigsskildringar. Vi kommer att arbeta med utdrag från olika krigsskildringar. Vi kommer att analysera, skriva och diskutera. Vi kommer att läsa texter, se film, lyssna på radio/podd.

https://grundskoleboken.se/wiki/På_Flanderns_fält_-_dikttolkning

Innehåll i svenska – arbetsområde ”Krigsskildringar

 

Innehåll

 

I svenskan arbetar vi med olika typer krigsskildringar. Vi kommer att läsa utdrag ur skönlitteratur och ta del av krigsskildringar från andra medier som t.ex. film och radio/pod. Efter varje skildring kommer du att få arbeta med ett analysformulär, för att plocka ut det väsentliga ur texten och reflektera kring det, både enskilt och i samtal med andra. Utifrån några av texterna ska du träna på att leda en diskussion, delta i en diskussion och göra en muntlig presentation. 

 

Mål

 

·         Att genom olika texter och skildringar från skönlitteratur och andra medier få förståelse för sig själv och sin omvärld.

 

·         Att ta del av, producera (skriva) och känna igen olika texttyper.

 

·         Att delta aktivt i samtal och diskussioner.

 

 

v.34 - 41 Vi läser texter, lyssnar på ljudinspelningar och ser filmklipp, utdrag om världskrigen. Utifrån detta samtalar och diskuterar vi och gör muntliga presentationer. Förbereda muntliga nationella prov.

 

 Krigsskildringar:

Dikt: På Flanderns fält

 

På västfronten intet nytt

 

Anne Franks dagbok

 

Mannen utan öde

 

Ön i Fågelgatan

 

En ö i havet

 

Dikten om jordens undergång

 

Människan är ingen växt

 

Jag ringer dig ibland (Radioprogram)

 

Reportage/memoar: den lille glade trädgårdsmästaren, den siste engelsmannen vid Passchendale

 

Dokumentär i p1 : Krigaren – vad som händer med soldaten när han kommer hem

 

 

 

 

 

 

·     

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Sammanställningarna innehåller ut­vecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Svenska - Krigsskildringar åk 9
Uppgifter
Krigsskildringar: reflekterande kortskrivningar

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback