Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk, Slöjd

·

Årskurs:

6

Leksak eller spel

Långareds skola, Alingsås · Senast uppdaterad: 9 september 2019

Din uppgift är att formge och framställa ett spel eller en leksak utifrån egen design. Du ska också skriva en instruktion.

Arbetsområde:

Din uppgift är att tillverka ett spel eller en leksak,antingen till dig själv eller till skolan. Du ska också skriva en instruktion till spelet eller hur man tillverkar leksaken.

Konkreta mål:

I projektet ska du använda minst tre olika material, gärna fler. Leksaken eller spelet ska ha ett tydligt uttryck som ska vara väl genomtänkt när det gäller form, funktion och ytbehandling. En annan elev eller lärare ska kunna läsa och förstå din instruktion, den ska kunna användas för att göra ett likadant spel eller leksak som du gjort. 

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

  • göra en planering som du kan arbeta efter
  • formge ett spel eller en leksak
  • tillverka delarna i de olika materialen, och eventuellt
  • använda redskap och maskiner på ett säkert sätt
  • din förmåga att driva arbetet framåt
  • din dokumentation av arbetsprocessen
  • din instruktion

Undervisning:

Vi kommer att ha en inspirationsgenomgång där vi tittar på olika slags spel och leksaker och vad man skulle kunna göra. Vi gör en enkel planering/tankekarta som vi sedan använder i arbetet med spelet/leksaken. Vi arbetar omväxlande i textil- respektive trä- och metallslöjdssalen med att tillverka spelet/leksaken. 

Vi kommer att gå igenom vad en instrueande text innehåller för delar och hur den är uppbyggd. Sedan använder vi anteckningarna från loggboken i slöjden för att skriva instruktionen.


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen
Slöjd
Skriva instruerande text
Uppgifter
Planering/tankekarta spel eller leksak

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback