Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åsö Grundskola 7a Boken om mig

Skapad 2019-08-14 09:27 i Åsö grundskola Stockholm Grundskolor
Grundskola F – 9 Svenska
Ni har precis börjat högstadiet. Vissa känner sig förväntansfulla, nervösa och peppade. Andra kanske är trötta eller bara glada. Det är nämligen omvälvande med ett nytt kapitel i livet. Vissa tar det med ett lugn och andra har ett hav med fjärilar i magen. Alla är vi olika. För att minnas allt det ni känner och tycker ska ni nu få skriva en bok om er själva. Ni ska skriva om allt mellan himmel och jord. Den här boken kommer att sparas och sedan dyka upp någon gång i framtiden, när ni kanske inte alls känner eller är som ni är nu.

Innehåll

Mål med arbetet

Ni ska lära er strategier för att anpassa texter efter en deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Ni ska lära er att skriva varierat med fungerande textbindning samt med god anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Ni ska skriva texter där ord och bild samspelar. Alla era texter ska sättas ihop till en fin bok.

 

 

Vecka

Lektion 1

Lektion 2

Lektion 3 ABC

Läxa

 37

Intro: Kunskapskrav och bedömning. Genomgång av momentet.

Åsöjoggen fr. 13:00

Lektionen är inställd. 

Övning:

Gör en framsida till din bok!

Fråga någon där hemma om de kan hjälpa dig med idéer till din bok. Titta på veckornas teman.

38

Tema: Min familj

 

Övning: det här är min familj

Skriv klart avsnittet.

 

39

Tema: Det här är jag

 

Övning: porträtt

Skriv klart avsnittet.

 

40

Tema: Ett minne

 

 

Skriv klart avsnittet.

 

ABC:2 ABC:3 missar lektionen.

 

41

Tema: En person jag beundrar

 

Skriv klart avsnittet.

 

42

Tema: Jag om 10 år

 

Skriv klart avsnittet.

 

43

Tema: Ett brev till mig själv

 

Skriv klart avsnittet.

Vi är klara!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetsform

Varje vecka kommer vi arbeta med ett tema. Vi kommer diskutera temat, göra övningar, rita bilder och slutligen skriva en sammanhängande text. Texten lämnas in i slutet av varje vecka och sammanställs sedan till din bok vid momentets slut.

 

 Material

 Exempeltexter inför varje tema kommer presenteras den första lektionen varje vecka. Ni hittar också exempeltexterna och alla PowerPoints på Unikum på Skolplattformen i mappen för momentet. 

 

Bedömning

1) Eleven kan skriva olika slags texter med språklig variation, textbindning samt fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. 

2) Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Uppgifter

 • Exempeltexter del 2

 • Exempeltexter

 • Exempeltexter

 • Momentplaneringen

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Åsö Grundskola 7 Boken om mig

E
C
A
Skriva olika texter
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Estetiska verkningsmedel
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: