Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

5

Hem och konsumentkunskap

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 augusti 2019

Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att du som elev utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. I en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar ska du få möjlighet att utveckla ett kunnande som rör mat och måltider. Undervisningen ska därigenom bidra till att du utvecklar din initiativförmåga och kreativitet vid matlagning, skapande av måltider och andra uppgifter i hemmet. Genom undervisningen ska du få möjlighet att utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser. Undervisningen ska också bidra till att du utvecklar kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter och lån. På så sätt ska du ges förutsättningar att göra välgrundade val när det gäller privatekonomi och kunna hantera olika problem och situationer som en ung konsument kan ställas inför. Undervisningen ska bidra till att du utvecklar kunskaper om, och ges möjligheter att reflektera över, jämställdhet och arbetsfördelning i hemmet. Undervisningen ska även ge dig förutsättningar att utveckla kunskaper om kulturella variationer och traditioner i olika hushåll.

Du kommer att lära dig laga enklare maträtter, använda köksredskap på ett säkert sätt, duka och ta hand om disken. Du ska även utvärdera ditt arbete i köket, berätta hur just du arbetat. Detta tränar du på var fjärde vecka.

Under de tre andra veckorna kommer du arbeta mer teoretiskt i mindre grupper och lära dig mer om bland annat:

  • Mat cirkeln och tallriksmodellen, för att kunna berätta om vad en nyttig måltid innehåller.
  • Olika redskap som du använder i köket och när du städar hemma.
  • Hygien.
  • Vad olika matvaror, kläder och andra saker kostar. Här jämför du också och resonerar om varför det kan vara så olika, vad det kan bero på samt hur det kan påverka miljö och hälsa. Hur det vi handlar hänger ihop med vår ekonomi
  • Att återvinna, återanvända och minimera avfall, hållbar utveckling.
  • Skillnaden på reklam och konsumentinformation. Olika lagar inom reklam.
  • Jämställdhet och ekonomi.

Här kommer du använda dig av dator, film, informationsblad och stenciler.

Du spar alla uppgifter du arbetat med i ditt häfte samt din skrivbok. Vi kommer att bedöma dig muntligt under arbetets gång, din arbetsinsats, och genom dina skriftliga arbeten. 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Hem- och konsumentkunskap år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback