Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åsö Grundskola 8c Sommarprat

Skapad 2019-08-14 11:01 i Åsö grundskola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska
Sommar i P1 är ett radioprogram i Sveriges Radio som sänds varje sommar. I programmet har inbjudna sommarpratare, eller sommarvärdar, ett eget radioavsnitt under en varsin dag. I avsnittet presenterar de sig själva, talar om valfria ämnen och spelar musik som de själva valt. Nu ska ni göra ett eget poddradioavsnitt som vi kallar för sommarprat.

Innehåll

Mål

Under momentet ska ni öva på att använda rösten, stilfigurer och gestaltningar genom att skriva ett talmanus och spela in ett podradioavsnitt. Ni ska utsmycka språket och använda er röst för att förmedla både känslor och bilder utan att lyssnaren ser dig. Ni ska sedan analysera ert eget talmanus så som vi analyserar sommarpratare under vecka 35 lektion 2 och 3.

 

 

Vecka

Lektion 1

Lektion 2

Lektion 3

Läxa

35

Introduktion. Vad är ett sommarprat?

Vi lyssnar och analyserar ett sommarprat.

Vi lyssnar och analyserar ett till sommarprat.

Lyssna på ett sommarprat hemma.

36

Talövning.

Genomgång av stilfigurer.

Hur använder vi rösten?

Genomgång av stilfigurer.

Vi börjar skriva talmanus!

 

Inlämning av ämne.

Om du missar lektion 3 denna vecka ska du komma på ett ämne till nästa vecka.

37

Genomgång av gestaltning.

Skriv manus!

Genomgång av appar för inspelning.

Skriv manus!

Skriv manus!

 

38

Gestaltning i talmanuset.

Skriv manus! 

Skriv manus!

Spela in!

Genomgång av analys.

Spela in!

Mitt tips är att spela in ditt sommarprat under helgen. Nästa vecka ska vi skriva analyser!

39

Genomgång av analys.

Skriv analys!

Skriv analys!

Inlämning av inspelning, analys och talmanus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetsform 

Vi kommer analysera och diskutera tre sommarprat med varandra i klassen. Vi kommer även göra talövningar. Ni kommer skriva ett enskilt talmanus som ni sedan spelar in i en app. Ni kan till exempel använda apparna Garageband, iMovie eller Opinion. Avslutningsvis ska ni skriva en analys av ert eget sommarprat.

 

Bedömning

Torsdag 26/9 vecka 39 lämnar ni in det inspelade sommarpratet, analysen av sommarpratet och dess talmanus. Inspelningen skickar ni till min e-post. Samtliga delar av inlämningen bedöms, inklusive delaktighet i diskussioner under lektionstid.

 

Tips på sommarpratare*

Henrik Dorsin (2012, repris 2017)

Emil Jensen (2016)

William Spetz (2017)

Linnéa Claeson (2017)

Bianca Ingrosso (2018)

Marko ”Markoolio” Lehtosalo (2018)

Madeleine In Hwa Björk (2019)

Jonas Hassen Khemiri (2019)

 

* Du kan lyssna på sommarprat på Spotify, i appen Podcaster eller på Sveriges Radios hemsida https://sverigesradio.se/sommarvinterip1

Uppgifter

 • Analysmall

 • Uppgiftsbeskrivning

 • Stilfigurer

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  Sv  7-9
 • Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Sommarprat 8

Inspelningen av sommarpratet

E
C
A
Skriva olika texter
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Berättande texter
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Muntliga redogörelser
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Analys av sommarprat

E
C
A
Tolka och resonera
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Verket och upphovsmannen
 • Sv  E 9
 • Sv  C 9
 • Sv  A 9
Eleven för också enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då till viss del underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.
Eleven för också utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då relativt väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.
Eleven för också välutvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: