Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

6

Vårt solsystem, tid, mått och materia

Stenbackeskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 augusti 2019

Att förstå vad tid är kan vara krångligt. Hur har människan mätt tid genom historien? Varför har vi årstider på jorden men inte på alla planeter? Hur kommer det sig att månen ser olika stor ut och varför blir det så? Hur såg man på solsystemet 500 år sedan jämfört med idag? Vad vet du om de olika planeterna i solsystemet? Hur skulle du känna om du landade på Venus eller Neptunus? Varför behöver man komma överens om hur lång en meter är? Vad betyder egentligen ordet massa? Och hur hänger det ihop med densitet och atomer? Fysiken utforskar krafter, energi, materia (allt som finns) och hur de påverkar varandra. Du som läser det här har precis varit en del av fysiken! Hur? Det skall vi kolla på när vi ses i NO:n.

FYSIK Vårt solsystem samt Mått och materia

Tid: 16/9-11/10

Bok: Fysik Direkt sidorna 2-30.

 

Centralt innehåll: Solsystemets kroppar och dess rörelser i förhållande till varandra. Förklaring av tid, dag, natt, månader och årstider. 

Mätningar och mätinstrument samt begreppen massa och densitet. Laboration med planering, hypotes, utföranden och utvärdering.

 

Kunskapskrav 1: Kunskaper om fysikaliska fenomen och kan visa det genom att ge exempel på och beskriva dessa med användning av fysikens begrepp.

Kunskapskrav 2: Kan beskriva och resonera om solsystemet.

 

Kunskapskrav 3: Eleven kan genomföra systematiska undersökningar och bidra till att formulera enkla undersökningar samt använda utrustning på ett säkert sätt. Eleven kan jämföra, resonera om och bearbeta sina resultat skriftligt.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback