Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planetens gränser och livets myller

Skapad 2019-08-14 11:26 i Stenbackeskolan Grundskolor
BIOLOGI Planetens gränser samt Livets myller med fältstudie i skogen Bok: PULS Biologi sidorna 6-26 Centralt innehåll: Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas. Carl von Linné. Historiska upptäckter inom biologiområdet: Atmosfären och systematiska studier av livet. Enkel fältstudie och experiment Kunskapskrav 1: Eleven har kunskaper om planetens gränser, vad är typiskt för liv och kan ge exempel samt beskriva med användning av biologins begrepp. Kunskapskrav 2: Eleven kan ge exempel och berätta om livets utveckling. Kunskapskrav 3: Eleven kan genomföra enkla fältstudier utifrån givna planeringar samt bidra till att formulera enkla undersökningar samt använda utrustning på ett säkert sätt. Eleven kan jämföra, resonera om och bearbeta sina resultat i text och bild.
Grundskola 6 Biologi
Jorden är en planet som passar för liv. Nästan allt liv finns nära ytan, i det som kallas biosfären. Levande varelser anpassar sig till olika miljöer. Det finns tusentals olika sorters organismer på jorden. En berömd svensk som heter Carl von Linné har skapat ett system för att sortera dem. Du kommer lära dig om de förutsättningar som krävs för att liv skall trivas. Du skall också göra en fältstudie och samla egna arter som du undersöker i lupp och försöker identifiera med Linnés system. Biologin kommer alltså vara både i klassrummet och utomhus!

Innehåll

BIOLOGI Planetens gränser samt Livets myller med fältstudie i skogen

Tid: 14/10-15/11

Bok: PULS Biologi sidorna 6-26

 

Centralt innehåll: Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas. Carl von Linné. 

Historiska upptäckter inom biologiområdet: Atmosfären och systematiska studier av livet.

Enkel fältstudie och experiment

 

Kunskapskrav 1: Eleven har kunskaper om planetens gränser, vad är typiskt för liv och kan ge exempel samt beskriva med användning av biologins begrepp. 

Kunskapskrav 2: Eleven kan ge exempel och berätta om livets utveckling. 

 

Kunskapskrav 3: Eleven kan genomföra enkla fältstudier utifrån givna planeringar samt bidra till att formulera enkla undersökningar samt använda utrustning på ett säkert sätt. Eleven kan jämföra, resonera om och bearbeta sina resultat i text och bild. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: