Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

Kropp, hälsa och pubertet.

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 augusti 2019

Under detta område kommer du att arbeta med kroppens olika organ, sinnena och puberteten. Var de olika organen finns, vilken funktion de har och hur de hänger ihop. Vi kommer också diskutera kring puberteten, tex vad som händer i kroppen och hur man påverkas på olika sätt, både fysiskt och psykiskt genom att titta på serien "snacka om sex" från ur.se/skola.

Syfte


Du ska få lära dig och utveckla förmågan att använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet. Samt genomföra systematiska undersökningar i biologi, och använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Undervisningens innehåll - Hur?

Du kommer få utveckla dessa förmågor genom flera studietekniker, vi kommer att arbeta utifrån "Boken om Biologi" med sidorna 108-147, utföra laborationer, skriva labbrapporter, bygga olika organ, se samt lyssna på olika filmer och radioprogram från Youtube, ur.se/skola och Sli.se.

Vi kommer gemensamt att läsa texter, diskutera och arbeta med frågeställningar om hur olika delar av kroppen ser ut, fungerar och olika sjukdomar. Detta område kommer att kollas av med olika små tester, samt avslutas med ett prov.

v.34-35

  •  Hur en cell är uppbygg och hur den fungerar G. s.110-111 och  AB, s. 45,
  • Hjärnan och det centrala nervsystemet G s.128-129 och AB s.53

v. 36-37

  • Yttre och inre kroppsdelar G s.112-117 och AB s.46-47
  •  Hjärtat, lungorna och matspjälkningens funktion G s.118-121 och AB s.48-49
  • Blodet och kroppens reningsverk G s. 122-126 och AB s. 50-51  

v. 38-39

  • Musklernas funktion och anatomi G s. 126-127 och AB s.  52
  •  Skelettet och dess anatomi G s. 126-127 och s. 51

v. 40-43

  • Tema: Sjukdomar, hälsa och pubertet: 

Vi kommer att diskutera och arbeta med puberteten, hälsa, sjukdomar och mat. Genom frågeställningarna: Vad händer i våran kropp och knopp? Hur påverkas kroppen på olika sätt, fysiskt och psykiskt?
Diskussionerna kommer att ske i hel klass samt i mindre grupper indelade utifrån frågeställningarna. Detta området kommer att bedömas genom muntlig diskussion, din aktivitet i diskussionen. 

Prov vecka 43.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Biologi år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback