Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lag och rätt

Skapad 2019-08-14 12:50 i Apelskolan Falkenberg
Lag och rätt
Grundskola 7 Samhällskunskap
Du har säkert regler hemma som du måste rätta dig efter, kanske rör det sig om godis, tider, speltid osv. Kanske är det så att du inte ens tänker på att du har regler att följa. Alla medborgare är skyldiga att känna till samhällets lagar och bryter vi mot lagarna kan det bli konsekvenser.

Innehåll

Hejsan!

Vi startar upp Ht -19 med samhällskunskap och området vi kommer att arbeta med kallar jag för lag och rätt. 

Du kommer att få lära dig mer om rättsystemet, begrepp, undersöka brottslighet i Sverige, resonerar om sambandet mellan individen och rättstaten, grundlagar, skillnaden mellan regler, normer och lagar. 

Då det dröjer ett tag innan ni får era Ipads kommer vi att arbeta med ett häfte där ni läser, diskuterar, svarar på frågor. Det finns också relevanta länkar som vi tittar på tillsammans. 

Vi kommer även att titta på en del filmer bland annat något avsnitt med Leif G-W Persson- Brottsjournalen- Undersöka begrepp som kommer upp i avsnittet

Jag bifogar  även häftet här på Unikum

 

Uppgifter

 • Lag och rätt

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.
  Sh  7-9
 • Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.
  Sh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
  Sh  A 9
 • Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
  Sh  A 9
 • I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.
  Sh  A 9
 • Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
  Sh  A 9
 • Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett väl fungerande sätt och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  Sh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: