Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

5

Arbete och pengar

Fårboskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 4 september 2023

Detta avsnitt handlar om hur arbete och försörjning hänger ihop med de ekonomiska flödena i samhället. Vi börjar på hushållsnivå bl a med hur en hushållsbudget kan se ut och vilka inkomster och utgifter som ofta finns. Olika ekonomiska aktörer som kommuner, företag, landsting (regioner) och staten bekantar vi oss med liksom begrepp som ränta, inflation, skatter m m.

I LGR 22 står följande om samhällskunskap som ämne:

 

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur individen och samhället påverkar varandra. Därför ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället. Vidare ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att utveckla förståelse för sina egna och andras levnadsvillkor och hur de kan påverkas av faktorer som kön och socioekonomisk bakgrund.

Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv samt möjlighet att utveckla förståelse för hur olika intressen och åsikter uppstår och kommer till uttryck.

Tidsåtgång och material:

I undervisningen används främst materialet PULS Samhällskunskap del 2 men även andra läromedel samt filmer. Eleverna får möjlighet att diskutera frågor om arbete och ekonomi samt för egna anteckningar i arbetshäfte.

Detta avsnitt arbetar vi med fram till och med vecka 40.

Bedömning

Eleverna ska genomföra slutuppgifter där de använder begrepp som de lärt sig för att förklara hur en familjs ekonomi fungerar och vilka aktörer i samhället familjens ekonomi hänger ihop med.

Eleverna ska visa sina kunskaper om hur skatterna används i ex en kommun. De visar också kunskaper om bankernas roll i det ekonomiska kretsloppet samt förklarar begrepp som rör banklån och vilka bidrag som används av stat och kommun.


Läroplanskopplingar

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion.

Det offentligas ekonomi. Vad skatter är och vad kommuner, regioner och stat använder skattemedel till.

Exempel på skilda ekonomiska och sociala villkor för barn, i Sverige och i olika delar av världen.

Matriser i planeringen
SAMHÄLLSKUNSKAP kunskapskrav åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback