Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

6 - 7

VT 17 - Das Jahr

Högastensskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 1 mars 2017

Målet med detta arbetsområde är att

  1. utveckla din förmåga att kommunicera på tyska om områden som berör ett år, dvs väder, årstider, månader, och saker som man kan göra under dessa perioder.
  2. utveckla din förmåga att kommunicera skriftligt genom att repetera verben sein och haben, samt repetera presensböjning av regelbundna verb. Vi kommer även att titta lite på verb med omljud. 

.Vi arbetar med detta område för att ge er ett större ordförråd samt för att ni ska kunna prata om saker som ligger nära er och er vardag. Vi tränar också på att hitta strategier för att klara eventuella hinder på vägen, dvs hur man gör när man glömmer ett ord eller uttryck.

Arbetsområde och arbetssätt

Inledningsvis kommer vi arbeta mycket med ord, för att ge er en bas att stå på. Ni kommer exempelvis få lära er orden för årstiderna, månaderna och olika väderlekar. Utöver det kommer vi även att träna på olika sysselsättningar som kan vara årstidsberoende. Vi kommer framförallt träna era muntliga förmågor, dvs. mycket av innehållet kommer att bestå av kortare muntliga redovisningar. Ni kommer bl.a. få göra en väderleksrapport, berätta när ni är födda, rapportera om väder samt prata om vad man kan göra under de olika årstiderna samt leka olika lekar som fokuserar kring ordinlärning.

Grammatiskt kommer vi att repetera verbböjningen i presens (nutid). Då kommer vi fokusera oss på verben haben (att ha) samt sein (att vara). Detta kommer vi göra för att befästa de kunskaper ni fått i år 6.

Bedömning

Under detta område kommer jag se på din utveckling och implementering av området "Das Jahr". Under de muntliga redovisningarna ska du kunna visa att du kan uttrycka dig och berätta om väder, årstider, veckodagar dvs. det som vi gått igenom under lektionerna. Jag kommer lyssna efter om du visar att du kan formulera dig, göra dig förstådd samt hur du går tillväga när du stöter på språkliga hinder. 

Vi kommer att arbeta med detta område fram till vecka 7. Du har då hunnit med två kortare muntliga redovisningar. Den första (vecka 6) handlar om vad du gör under de olika årstiderna, och den andra (vecka 7) ska vara en väderleksrapport för ett land som du blivit tilldelad.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, stavning och interpunktion i det språk som eleverna möter.

Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar.

I muntliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.

I muntlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar.

I muntliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.

I muntlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.

Matriser i planeringen
MODERNA SPRÅK Lgr11 bedömningsmatris 3, Kunskapsstaden Helsingborg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback