Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Brev i nutid och dåtid

Nyvångskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 20 augusti 2019

Det finns historiska, formella och personliga brev. Många brev har haft stor betydelse och vi läser brev, som har haft stor påverkan för människors liv. Varför skriver vi brev? När skriver vi brev? Vilka olika typer av brev finns det? Vi lär oss skriva formella brev och personliga brev.

 

Planering v.34-37

Svenska 06a

tisdag

onsdag

torsdag

v.34

Introduktion:

Tema brev:

 

Introduktion: historiska, formella, personliga brev.

Astrid Lindrens brevväxling.(svtplay)

 

Högläsning Kensuke

Formella brev: läsa formella brev+uppgifter

Fixa texten 2 s. 21-31

Formella brev: forts.Fixa texten 2. 



v.35

Diskussion läsläxa Kensuke s.1-45

Lässtund 

Gemensamt  skriva formellt brev 


Studieteknik

Börja skriva formellt brev (enkskilt i classrrom). 


Studieteknik

v.36

Diskussion Kensuke läsläxa s.47-107

Lässtund

Personliga brev:


Skrivmall personliga brev


Öva:Skriva Kensukes brev (gruppuppgift i classroom)



Studieteknik

Personligt brev


Forts. Kensukes brev( redovisning)


Studieteknik

v.37

Diskussion Kensuke läsläxa s.109-146

Lässtund


Ny uppgift: brevet till Petra 

Skriva brevet till Petra

Skriva brevet till Petra.


Inlämning!

Skrivuppgifter

Alla skrivuppgifter lämnas in via classroom och skrivs på lektionstid. 

Skrivmallar finns som stöd

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Kombinationer av olika texttyper till nya texter, till exempel informerande texter med inslag av argumentation.

Texter i digitala miljöer med länkar och andra interaktiva funktioner.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen
Brev
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback