Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Åsö grundskola 8x Demokrati - lag och rätt

Åsö grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 19 augusti 2019

I det här momentet kommer vi fördjupa oss i några grunder i ett demokratiskt samhälle, styrelseskick och lag och rätt. Vad är det för ingredienser som behövs för att skapa ett fungerande samhälle? Vad finns det för alternativ till det svenska systemet? Inom momentet kommer vi att undersöka och diskutera hur olika grupper, minoriteter och folkgrupper kan ha olika rättigheter och/eller skyldigheter inom samhället. I kombination med hur ett samhälle är uppbyggt kommer vi att undersöka hur ett hållbart samhälle skulle kunna se ut. Är Sveriges olika samhällen hållbara?

Innehåll

Med reservation för ändringar:

infoga tabell här. 

 

Arbetsform

Inom några veckor kommer vi se filmen Flugornas herre och använda olika scener och händelser ur filmen för att diskutera och undersöka hur ett samhälle byggs upp, hur olika grupper i samhället samspelar och vilka rättigheter och skyldigheter som representeras inom ett demokratiskt samhälle. Vidare kommer vi att ha genomgångar och mindre repeterande läxor främst rörande begrepp och faktakunskaper.

 

 

Litteratur:

Texter från clio

Flugornas herre (finns att streama på SLI)

Egna anteckningar under genomgångar

Inspelade genomgångar på youtube

 

Bedömning

Bedömningen kommer att ske i tre delar. Dels läxförhör rörande begrepp och allmänna faktakunskap. Elevens prestationer under lektionerna samt det mindre provet där elever får möjlighet att i skrift resonera och dra samband i fler perspektiv


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.

De nationella minoriteterna och samernas ställning som urfolk i Sverige samt vad deras särställning och rättigheter innebär.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Några olika stats- och styrelseskick i världen.

Matriser i planeringen
Demokrati lag och rätt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback