Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Geografi, Svenska som andraspråk, Historia

·

Årskurs:

5

Svenska - läsprojekt "Den osynliga flickan"

Sternöskolan, Karlshamn · Senast uppdaterad: 27 augusti 2021

I arbetet med den skönlitterära boken "Den osynliga flickan" av Deborah Ellis kommer du att få möta Parvana som lever i Afghanistan. Hur är det att växa upp i ett land där din frihet och dina rättigheter begränsas?

Vi kommer under några veckor att gemensamt i klassen läsa den skönlitterära boken "Den osynliga flickan" av författaren Deborah Ellis.

Du kommer att få lyssna till högläsning och du kommer att få läsa på egen hand. Vi kommer att bearbeta innehållet och arbeta med läsförståelsen. Du kommer att få träna på personbeskrivningar. Du kommer också att få träna på högläsning. Du kommer att få kunskap om landet Afghanistan, geografiskt, historiskt och i nuläget, samt hur människorna lever och anpassar sig till de förhållanden som är där. 

Du kommer att få arbeta med läsförståelse, ordförståelse samt med olika estetiska uttryck. 


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Hur man använder ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt deras ord och begrepp.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord och begrepp i skolans ämnen och i vardagsspråk. Synonymer och motsatsord.

Ords klassificering i över- och underordning, till exempel kläder - tröja.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback