Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Engelska lyssna/tala, interaktion åk 5

Skapad 2019-08-20 09:32 i Gaddenskolan Fristående Grundskolor
Grundskola 5 Engelska
Vi ska utveckla förmågan och säkerheten att tala och förstå talad engelska? Vi behöver öva, öva och återigen öva, fylla på vårt ordförråd och inte minst - våga prata!

Innehåll

 

Planering: Du kommer under terminen att träna dig i att samtala på engelska. Detta kommer du att gör i par, mindre och större grupper. 

Vi arbetar med övningar, presentationer och rollspel/sketcher för att bl a träna uttal, intonation, uttryck och fraser. Vi använder bilder och texter som inspiration och stöd. Eleverna tränar språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda när språket inte räcker till, t ex att be om förtydligande, göra omformuleringar och att använda kroppsspråk.

Vi utgår från färdigt material (bilder, övningar och texter), samt texter och berättelser du gjort tillsammans med klasskamrater och använder dem som underlag och inspiration till egna dramatiseringar och samtal. 

Vi betonar vikten av att lyssna på kamraterna och att våga uttrycka sig. Ordförrådet är en viktig del i detta arbetet. Det är viktigt att fortsätta öka på med fler ord. Utan ord är det svårt att tala och förstå ett språk. Därför kommer vi parallellt med detta arbeta med Champ 5 (Se separat plan).

Bedömning:  Sker både individuellt och i grupp där du och dina kamrater får olika ämnen som ni ska samtala om i ca 4-5 minuter. Där bedöms hur aktiv du är och hur väl du klarar att samspela och bidra till att hålla i gång samtalet. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  En
 • Centralt innehåll
 • Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.
  En  4-6
 • Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar.
  En  4-6
 • Språkliga strategier för att delta i och bidra till samtal, till exempel frågor och bekräftande fraser och uttryck.
  En  4-6
 • Språkliga företeelser för att förtydliga och berika kommunikationen som uttal och intonation, stavning och interpunktion, artighetsfraser och andra fasta språkliga uttryck samt grammatiska strukturer.
  En  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: