Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Boktiteln

Skapad 2019-08-20 11:03 i Gustav Adolfsskolan Alingsås
Grundskola 8 – 9 Svenska
En kort skrivuppgift i berättelseform.

Innehåll

Arbetsområde:

Vi arbetar kort med att skriva en berättande text. Det innebär att vi arbetar med att beskriva och gestalta personer och miljöer. Uppgiften utgår ifrån en boktitel och boktiteln får du genom att titta på första meningen i ditt senaste meddelande i sociala forum. Boktiteln kan således vara enbart ett ord eller en lite längre fras eller mening.

När du har titeln klar för dig, ska du skriva inledningen till "boken". Du behöver fundera på t.ex. hur kan en bok med den titeln börja och vilka personer kan den handla om. Du behöver också fundera över vilken genre boken lämpligast tillhör (utifrån att titeln passar för genren).

Texten du skriver ska vara 1-2 sidor lång och kommer att skrivas på enbart en lektion - fredag. Tanken är att det ska vara en kort och relativt improviserad text men naturligtvis behöver du tänka på att använda gällande skrivregler och på att beskriva och gestalta.

 

Konkreta mål:

I det här arbetet övar du på att skriva berättande text och du övar på att skriva under tidsbegränsning. Du får möjlighet att visa hur du beskriver och gestaltar personer och miljöer och du får också möjlighet att visa att du kan skriva i en viss genre och kan följa skrivregler.

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

-skriva en berättande text

- använda skrivregler

- gestalta och beskriva

Bedömningen i den här uppgiften är en kommentar och du får inget separat "betyg" på den men den är en del av betygsunderlaget (de uppgifter/arbeten osv jag tittar på när jag sätter ditt betyg).

Undervisning:

Under en lektion ska du välja ut din boktitel och skriva inledningen till boken. Det gör inget om titeln blir udda eller känns konstig.

Om du inte kan hitta en egen boktitel så får du några att välja på från mig. Texten ska lämnas in i uppgifter när lektionen är slut.

Tips på boktitlar:

Utsikt från ett hotellrum

Det gäller att hänga på låset

I drömmen var jag i alla fall inte feg

6-7 minuter

Inget allvarligt

Överlevde första dagen

Den andra var okej men den här var inte bra

Vi har väntat

 

Uppgifter

 • Boktiteln

Kopplingar till läroplanen

 • kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,
  Gr lgr11
 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  E 9
 • Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  C 9
 • Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  Sv  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: