Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vasaskolan, Bild, Akvarell

Skapad 2019-08-20 13:25 i Vasaskolan Hedemora
Arbete med vattenbaserad färg "Akvarell"
Grundskola 7 – 9 Bild

I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig att arbeta med akvareller som är vattenfärger av hög kvalitet. Vi kommer att titta på exempel på konstnärer som använder sig av tekniken för att sedan själva prova på.

Innehåll

Din uppgift

Först skriver du ditt namn på mappen, där arbetar du med lavering.

Vi skall arbeta med tre olika tekniker i akvarell, där vi målar av en frukt eller grönsak. Frukten/grönsaken skall ligga på ett vitt papper så att man ser skuggan, den skall du också måla.

 

Första tekniken är akvarellpennor, detta är färgpennor som man skall bearbeta med en våt pensel. (1 lektion)

 

Andra tekniken är måla med akvarell på torrt akvarellpapper. (1 lektion)

 

Tredje tekniken är att måla akvarell på ett fuktat papper. (1 lektion)

 


Till sist ska du skriva en utvärdering av dina akvarellarbeten..

 

Bedömning

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Akvarell

Mål

E
C
A
Bildframställning
Du kan skapa enkla bilder. Du gör budskapet tydligt på ett ganska bra sätt. Du kan sätta ihop former, färger och bildkomposition på ett ganska bra sätt i dina bilder. Under arbetsprocessen bidrar du till att välja arbetssätt som leder framåt.
Du skapar utvecklande bilder. Budskapet i dina bilder är tydligt. Du har ett kritiskt förhållningssätt i arbetet, prövar och omprövar dina beslut rörande material,bildkomposition, färg och form. Du kan i ditt skapande utveckla delvis egna idéer.
Du kan skapa välutvecklade bilder. Budskapet i dina bilder är mycket tydligt. Du kan sätta ihop former, färger och bildkomposition på ett mycket bra sätt i dina bilder. Du formulerar och väljer alternativ som leder framåt och utvecklar många egna idéer. Du prövar och omprövar dina beslut systematiskt.
Redskap för bildframställning
Du kan använda olika tekniker och material och prövar på ett ganska bra sätt hur de kan användas för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Du kan använda olika tekniker och material på ett varierat sätt. Du prövar på ett bra och självständigt sätt hur de kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Du kan använda olika tekniker och material på ett självständigt, varierat och idérikt sätt. Du prövar systematiskt hur de kan användas tillsammans för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Analys
Du kan ge enkla omdömen om hur du har arbetat. Du ger exempel på hur, innehåll, funktion och kvalitet påverkar uttrycket i bilden.
Du kan ge utvecklade omdömen om hur du har arbetat. På ett utvecklat sätt ger du exempel på hur, innehåll, funktion och kvalitet påverkar uttrycket i bilden.
Du kan ge välutvecklade omdömen om hur du har arbetat. På ett välutvecklat sätt ger du exempel på hur, innehåll, funktion och kvalitet påverkar uttrycket i bilden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: