Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Åsö Grundskola sva 8/9 En man som heter Ove

Åsö grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 20 augusti 2019

Vi kommer att läsa boken En man som heter Ove (2012). Den är skriven av Fredrik Backman. Vi läser boken under hela höstterminen och arbeta med små moment under tiden. Ni kommer till exempel skriva referat, diskutera innehållet (boksamtal) och arbeta med grammatik. Vi kommer även se filmatiseringen av boken för att jämföra dem.

Mål

Ni ska utveckla er läsförståelse genom att göra sammanfattningar av bokens innehåll och kommentera delar med koppling till tidsaspekter och orsakssamband. Ni ska även lära er tolka och resonera utifrån egna erfarenheter. Ni ska föra underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i boken. När ni skriver om texten ska ni använda beskrivningar och förklaringar, fungerande kunskapsrelaterat språk samt fungerande struktur, citat och källhänvisningar. Ni ska också samtala, fråga om och diskutera bokens innehåll.

 

Arbetsform

Vi kommer strukturera upp undervisningen med hjälp av boken. Eftersom vi läser boken under lång tid kommer ni att ha tid att förstå handlingen. Vi kommer att blanda arbetsformer. Ni kommer lyssna, skriva och prata.

Jag läser boken högt för er på lektionerna. Om du missar en lektion har du i läxa att läsa det kapitel eller de kapitlen som du missade.

 

Litteratur

Romanen En man som heter Ove (2012). Filmen En man som heter Ove (2015).

 

Bedömning

Varje litet moment kommer bedömas enskilt. Det betyder att det kommer bedömas ensamt. När du skriver ett referat kommer du bedömas utifrån den texten. När vi har samtal kring det vi har läst kommer du bedömas utifrån din muntliga förmåga.

Vilka datum det är inlämning kommer ni få veta när det mindre momentet börjar.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd i tal och skrift i skolans ämnen när det egna svenska språket inte räcker till.

Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även med användning av digitala medier.

Matriser i planeringen
En man som heter Ove
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback