Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tonsätt en dikt/text

Skapad 2019-08-21 13:03 i Fågelbäcksskolan 7-9 Trelleborg
Grundskola 8 – 9 Musik
Momentet är musikskapande och ni/du ska få tonsätta en dikt. Fokus ligger på att göra en ackordbakgrund och en melodi, kombinerat med en passande rytm.

Innehåll

Genomförande

Vi inleder arbetsmomentet med att fundera kring hur och vilka ackord som passar bra ihop. Vi tittar även på olika typer av kortare dikter och hur de eventuellt kan uttryckas ihop med ackorden. Hur ska man tänka, och vad ska man tänka på när man "httar på" en melodi till en text?

Vi går igenom vad en taktart är och tittar på lite olika taktarter. 

Vi tittar på den s k kvintcirkeln. Den visar tydligt vilka ackord som "gillar varandra" (passar bra ihop) och vilka du inte i första hand, bör kombinera.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och
  Mu
 • Centralt innehåll
 • Musikskapande i olika genrer, till exempel visor, ljudkompositioner och låtar.
  Mu  7-9
 • Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för spel i olika ton- och taktarter.
  Mu  7-9
 • Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers, refräng och ackord som byggstenar för att musicera och komponera musik i olika genrer och med varierande instrumentation.
  Mu  7-9
 • Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.
  Mu  7-9

Matriser

Mu
Tonsätt en dikt

E
C
A
Skapa musik
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.
Kombinera med andra uttrycksformer
Dessutom kan eleven kombinera musik med andra uttrycksformer så att de olika uttrycken i någon mån samspelar.
Dessutom kan eleven kombinera musik med andra uttrycksformer så att de olika uttrycken relativt väl samspelar.
Dessutom kan eleven kombinera musik med andra uttrycksformer (text, rörelse, frasering, artikulation) så att de olika uttrycken väl samspelar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: