Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

2

Att vara barn för 100 år sedan

Råå Södra Skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 28 september 2022

Vi ska arbeta tillsammans med hur livet kunde se ut för ca 100 år sedan. Vi kommer göra jämförelser från barnens perspektiv samt hur det var att leva i Råå fiskesamhälle.

Vi kommer besöka Råå sjöfartsmuseum, Fredriksdals gård och gå på promenad i vårt närområde.

Vi kommer arbeta med bildstöd, läsa böcker tillsammans och se filmer.

Vi kommer redovisa de olika samhällsklasserna .Sedan kommer vi genom APE, se likheter och skillnader. Vi kommer göra jämförelser förr och nu.

Utifrån en skapad tidslinje diskuterar vi begrepp som decennier århundrade och utveckling. Hur var den tekniska utvecklingen när dina äldre släktingar var unga?

i kommer i grupper arbeta med olika samhällsklasser och redogöra för deras livsvillkor. 

Efter arbetsområdet:

*Du kan berätta något om hembygdens historia.

*Du kan berätta och resonera kring någon skillnad och likhet i levnadsvillkoren från slutet av 1800-talet till idag, utifrån människors berättelser och skildringar.

 *Kan berätta något om vår tidslinje.


Läroplanskopplingar

Skildringar av människors levnadsvillkor förr i tiden, till exempel i barnlitteratur, sånger och filmer. Minnen berättade av människor som lever nu.

Hemortens historia och vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om livet där under olika tider.

Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska och historiska förhållanden, samhällsförhållanden och religiösa traditioner. Eleven beskriver likheter och skillnader samt orsaker och konsekvenser i sammanhang som är relevanta för ämnena. Eleven samtalar om människors livsfrågor och levnadsvillkor samt om miljöfrågor och andra samhällsfrågor ur olika perspektiv.

Eleven använder begrepp, metoder och verktyg från de samhällsorienterande ämnena.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback