Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Retorik

Resarö skola, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 30 augusti 2019

Vi kommer under höstterminen att arbeta ett antal veckor med retorik - konsten att tala! Du ska få utveckla din förmåga att som talare nå fram till din publik. Vi kommer att lyssna på kända talare och lära oss retoriska metoder och knep. Du ska få träna på att argumentera muntligt och delta i debatt. Du ska få lära dig hur en argumenterande text är uppbyggd, hur en åsikt och motargument presenteras. Slutligen ska du skriva en egen argumenterande text i form av en insändare.

Arbetssätt

Vi kommer arbeta med att:

Muntlig del:

          Debatt:

  • Vi kommer att arbeta ämnesövergripande med samhällskunskapsämnet och ha en stor debatt i klassen där eleverna argumenterar för eller emot ett givet ämne.

 

Skriftlig del:

  • Läsa och arbeta med flera olika argumenterande texter och resonera kring vilka argument texterna innehåller. Vi tittar också på hur den argumenterande texten är uppbyggd, särskilda språkliga drag osv.
  • Vi kommer att skriva en argumenterande text, både gemensamt och enskilt, i form av en insändare.

 

Lycka till!

Christel och Tomas

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Läxa vecka 37 (tisdag 10/9): Sant eller falskt?
Hjälpmall argumenterande text

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback