Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildmapp åk 6

Skapad 2019-08-23 10:47 i Björkåsskolan Grundskolor
Din första bilduppgift på Söder blir att göra en bildmapp att förvara dina bilder i. Du ska välja en välkänd logotyp och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola eller Lego! Din egen logga kommer sedan att pryda din bildmapp!
Grundskola 7 Bild
Din bilduppgift blir att göra en bildmapp att förvara dina bilder i. Du ska välja en välkänd logotyp och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola eller Lego! Din egen logga kommer sedan att pryda din bildmapp!

Innehåll

Inledning

 
En logotyp (eller logo, logga som man ibland säger) är detsamma som ett grafiskt varumärke eller ett företags namn designat som en bild eller en symbol. Tänk dig hamburgerkedjan Mc Donalds. De har ett stort gult M med runda former som vi tydligt känner igen när vi är ute och kör. Det är meningen att man ska känna igen det, på färgen och på formen. Det är en tydlig och välkänd logotyp. Svenska företag med välkända logotyper är t ex H&M, IKEA eller VOLVO. 

Du ska välja en välkänd logotyp (som du gillar) och sedan härma den, fast skriva ditt eget namn med den. Det innebär att några bokstäver kanske saknas, och då får du använda din fantasi och fundera över hur just den bokstaven skulle kunna se ut i den stilen som loggan har. Du kan till exempel skriva ditt namn som Coca-cola (försöka härma bokstäver, layout och stil). De snirkliga delarna får du då anpassa till ditt eget namn. Om logotypen har en inbakad symbol, så får du försöka få med den i ditt namn. 
 

Metod

1. Vi tittar på kända logotyper och varumärken tillsammans. Vi pratar om hur mycket typsnittet, kompositionen och färgen spelar roll för vår igenkänning av logotyper.

2. Välj en logotyp som du tycker passar dig. Sök på nätet bland kända logotyper. Det kan handla om kläder, sociala medier, pop- och rockband, dataspel, tv-spel, godis, chips, idrottsklubbar osv..

3. Byt sedan ut texten i loggan till ditt eget namn. Välj gärna en logga som har samma begynnelsebokstav som dig själv, allt för att lura ögat.

3. Skissa upp loggan/namnet på din bildmapp med blyerts. Tänk på att utnyttja ytan/storleken på pappret.

4. Färglägg sedan med valfri färg (färgpennor, akvarell och/eller tusch). Tänk på att försöka få det färgstarkt!

5. Svara på följande frågor och lämna in till läraren:

1, Varför valde du just den här loggan?

2, Vad är loggan reklam för?

3, Hur och vad förmedlar företaget med sin logga? (Exempel; förtroende, makt, romantik, sport, hälsa, lugn)

4, Har du förändrat något på loggan och isåfall vad?

5, Beskriv din logga. Typsnitt, färger, bakgrund, former.

6, Vad är du nöjd med?

 

7, Vad hade du kunnat förbättra?

Matriser

Bl
Ämnesmatris Bild årskurs 4-6 HEJA

Ej godtagbara kunskaper
Godtagbara kunskaper
Mer än godtagbara kunskaper
Berätta med bilder
Du kan skapa enkla bilder som berättar och visar vad någon varit med och vad någon tycker. Du gör budskapet i dina bilder tydligt på ett ganska bra sätt.
Du kan skapa utvecklande bilder som berättar och visar vad någon varit med om och vad någon tycker. Du gör budskapet i dina bilder tydligt på ett bra sätt.
Tekniker, verktyg och material
Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett ganska bra sätt för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Du kan använda olika tekniker, verktyg och material på ett varierat och bra sätt för att skapa olika uttryck i dina bilder.
Kombinera bildelement
Du kan sätta ihop linjer, färger och andra bildelement på ett ganska bra sätt i dina bilder.
Du kan sätta ihop linjer, färger och andra bildelement på ett bra sätt i dina bilder.
Utveckla idéer med bilder
Du kan hjälpa till att utveckla idéer inom olika områden. Du återanvänder bilder från förr och nu och omarbetar andra idéer och material som finns för att inspirera till skapande.
Du kan utveckla egna idéer som du fått hjälp med att komma på inom olika områden. Du återanvänder bilder från förr och nu och omarbetar andra idéer och material som finns för att inspirera till skapande.
Arbetsprocessen
Du kan hjälpa till med att ge förslag på och välja arbetssätt som gör ditt arbete med att skapa bilder går framåt.
Du kan ge förslag på och välja arbetssätt som efter någon förbättring gör att ditt arbete med att skapa bilder går framåt.
Redovisning
Du kan redovisa dina bilder och anpassa redovisningen till budskap och situation på ett ganska bra sätt.
Du kan redovisa dina bilder och anpassa redovisningen till budskap och situation på ett bra sätt.
Reflektion
Du kan ge enkla omdömen om hur du har arbetat och hur ditt bildarbete blev.
Du kan ge utvecklade omdömen om hur du har arbetat och hur ditt bildarbete blev.
Föra resonemang
Du kan diskutera på ett enkelt sätt uttryck, innehåll och funktion i bilder från förr och nu och från olika kulturer. Du beskriver hur de hänger ihop med dina erfarenheter, andra bilder och händelser i omvärlden.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt uttryck, innehåll och funktion i bilder från förr och nu och från olika kulturer. Du beskriver hur de hänger ihop med dina erfarenheter, andra bilder och händelser i omvärlden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: