Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Gluntens höstpratare 2019

Skapad 2019-08-23 10:59 i Gluntens montessoriskola Grundskolor
Du har för ett par månader sedan kommit tillbaka från ett långt och förhoppningsvis härligt sommarlov. Sommaren kan innebära flera saker, men en sak som alltid förknippas med sommaren är P1:s klassiska sommarprogram. Det är nu dags för dig att göra ditt egna höstprogram.
Grundskola 6 Svenska
Alla människor bär på en historia. Några kan berätta om storslagna äventyr på de sju världshaven, medan andra kan berätta om när de ramlade på sin cykel. Ingen historia är för liten att berätta.

Innehåll

Beskrivning av arbetsområdet:

Du ska planera din muntliga berättelse på presentationer och under eget arbete. Du skriver ett manus och planerar för en redovisning om ett eget valt ämne som berör. Tänkbara ämnen:

- En person som betyder mycket för dig

- Ett intresse du har och vad det betyder för dig

- Dina framtidsdrömmar - vad du vill göra i framtiden och varför

- Din favoritårstid och vad du gärna gör då

- Något du brinner för t.ex. miljöfrågan, mobbning, betyg etc

Du framför ditt höstprat med bildstöd (ppx).

 

Jag kommer att bedöma:
Din förmåga att:

 • planera och förbereda din berättelse/muntliga presentation 
 • att kunna sammanfatta och förmedla en presentation utan att läsa innantill
 • att muntligt presentera så att andra förstår innehållet 
 • ha en tydlig inledning, innehåll och avslutning

 

Arbetstid och deadlines för arbetsområdet:

Arbetsområdet ligger mellan v.41-v.45.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
  Sv  4-6
 • Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.
  Sv  4-6

Matriser

Sv
Matris för muntlig framställning

Nivå E
Nivå C
Nivå A
Skriva text
Du kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll och i huvudsak fungerande struktur samt viss språklig variation.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation
Eleven kan skriva olika slags texter med tydligt innehåll och väl fungerande struktur samt god språklig variation.
Kombinera text, estetiska uttryck & medier
Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap
Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Muntliga redogörelser
Du kan förbereda och genomföra en enkel muntlig redogörelse med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och viss anpassning till syfte och mottagare.
Du kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.
Du kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: