Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Bild, Biologi

·

Årskurs:

3 - 0

Sambandet mellan pollinerande insekter och växter

Resarö skola, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 23 augusti 2019

I det här arbetsområdet får du lära dig om sambandet mellan pollinerande insekter och växter. Du kommer få lära dig om hur vissa insekter hjälper växter att föröka sig samtidigt som insekten får mat. Du kommer även att få lära dig om några växter och djurs livscykler.

Innehåll

Den här ämnesövergripande planeringen involverar svenska, bild och biologi. Eleverna kommer att arbeta med pollinerande insekter, dess livscykel, samt den viktiga roll dessa insekter har i naturen och i vårt samhälle. Genom att skriva faktatexter om olika insekter, samt genom diskussioner och explicit genrearbete; kommer den beskrivande faktatextens särdrag synliggöras för eleverna.

För att synliggöra sambandet mellan djur och växter, i det här lektionsserien pollinerande insekter och insektspollinerade växter; kommer eleverna även få lära sig vad ett frö är och hur det bildas, samt hur fröet ser ut på några vanliga växter.

Varför gör vi det här?

Undervisningen i svenska syftar till att ge eleverna: “Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag” (Skolverket, 2011, sid 248), samt att ge eleverna verktyg för att hålla muntliga presentationer med bilder som stöd.

Inom ramen för biologi ska eleverna utveckla kunskaper om djur i närmiljön och hur dessa kan sorteras och grupperas. Eleverna ska även lära sig namnen på några vanligt förekommande arter. Eleverna ska kunna beskriva sambandet mellan olika arter och ett par djurs livscykler.

Vad ska du lära dig?

1. Du ska kunna skriva en beskrivande faktatext om ett djur med hjälp av den checklista som finns för beskrivande texter.

2. Du ska kunna namnet på några pollinerande insekter och kunna förklara varför de är så viktiga för både naturen och samhället.

3. Du ska i kunna förklara vad ett frö är och ge exempel på var fröet finns hos några vanliga växter.

4. Du ska kunna hålla en muntlig redovisning om en insekt tillsammans med en kamrat.

5. Du ska kunna läsa igenom dina skrivna texter och göra förbättringar utifrån checklistan.

6. Du ska med hjälp av lera gestalta sambandet mellan pollinerande insekter och växter.

Vad ska vi göra på lektionerna?

Inom ramen för arbetsområdet kommer eleverna få skriva faktatexter om djur både enskilt och i grupp. Eleverna kommer få bearbeta och förbättra sina texter utifrån en checklista. Eleverna kommer få läsa och diskutera faktatexter om djur och genom detta lära sig om texttypens särdrag. Eleverna kommer få förbereda och hålla en muntlig presentation i grupp om sin valda insekt. Eleverna kommer få möjlighet att visa sin kunskap om sambandet mellan pollinerande insekter och växter  på flera sätt. Eleverna kommer ges möjlighet att visa och utveckla kunskaper genom att rita, arbeta med lera, samt genom både att skriva och hålla muntliga presentationer och delta i diskussioner.

 


Läroplanskopplingar

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom egna och gemensamma texter och göra förtydliganden.

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Beskrivande och förklarande texter, till exempel faktatexter för barn, och hur deras innehåll kan organiseras

I samtal om årstider berättar eleven om förändringar i naturen och ger exempel på livscykler hos några djur och växter.

Eleven gör enkla observationer av årstider, namnger några djur och växter, sorterar dem efter olika egenskaper samt beskriver och ger exempel på kopplingar mellan dem i enkla näringskedjor.

Eleven kan söka information ur någon anvisad källa och återger då grundläggande delar av informationen i enkla former av faktatexter.

Texterna innehåller grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.

Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven till viss del förstärka och förtydliga sina budskap.

Dessutom kan eleven utifrån givna frågor ge enkla omdömen om sina egna och andras texter samt utifrån respons bearbeta och förtydliga sina texter på ett enkelt sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback