Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Religionskunskap, Geografi, Samhällskunskap

·

Årskurs:

4

SO

Prästängsskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 24 augusti 2019

SO-ämnen är ett samlingsbegrepp för ämnena geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Anledningen till att vi läser alla dessa ämnen tillsammans är för att dom ofta hänger ihop och att vi behöver lära oss om alla för att förstå hur samhället vi lever i ser ut.

Metoder, hur vi arbetar?

Du arbetar i grupp och individuellt, söker information, läser och skriver faktatexter, gör kartstudier, ser filmer samt deltar i diskussioner.

Bedömning

Vi bedömer fortlöpande genom observationer under lektionerna samt genom skriftliga arbetsmetoder och tester.

Samhällskunskap

Vi börjar att arbeta med området samhällskunskap. Information om syfte samt vilket centralt innehåll och vilka krav vi kommer behandla ser ni under.


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.

Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom.

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.

Hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Digitaliseringens betydelse för individen, till exempel ökade möjligheter till kommunikation och elektronisk handel.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven kan utifrån något givet exempel föra enkla resonemang dels om hur individer och grupper kan påverka beslut på olika nivåer, dels om förhållanden som begränsar människors möjligheter att påverka.

Eleven redogör för innebörden av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.

Eleven har grundläggande kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra enkla resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback