Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De Globala målen

Skapad 2019-08-25 05:35 i Jordbodalens förskola Helsingborg
Förskola
De Globala målen

Innehåll

 

Vårt  projekt kommer att handla om De globala målen, 17 mål som ska leda världen mot en mer rättvis och hållbar framtid.  Eftersom vi inte har stora förändringar i vår barngrupp vet vi redan sedan tidigare vad barnen är intresserade av (böcker, kartonger, lådor, djur, boll, musik, rörelse) och detta  går att koppla till alla de globala målen (lärande för hållbar utveckling). Vi kommer  att utveckla och vidga detta. Vi kommer även att ge barnen något nytt och utgå ifrån. Vi vet att projektstarten är viktig men vi  ska också komma ihåg att ett projekt alltid går att påverka under tiden och att det kommer att ändra sig många gånger, tex om starten inte blir precis som vi hade planerat så kan vi alltid starta om igen, kanske på ett annat sätt eller bara en gång till och en gång till.

Ett sätt som vi har valt för att få igång barnens tankar kring De globala målen nu i början är att synliggöra dem i vår undervisningsmiljö. Alla måste känna till målen. Alla ska våga fråga/tänka/ undra och vara nyfikna. Vi har också valt  att utgå från en bok och bilder (Barnens planet),  en bild, bok, boll och badboll på jordklotet (Jorden) och sedan låtit barnen reflektera fritt kring dessa föremål. Dessa är  symboler som hjälper oss att leder våra och barnens tankarna dit vi vill.  Vi kommer inom närmaste veckorna utveckla det vi har påbörjat genom att till exempel visa en bilder som symboliserar fred, kretslopp, olika människor/platser på jorden och  möten mellan natur och kultur mm.

Vi kommer också att  se på film, skapa filmer osv. Film som inte är av samma typ som de ser på hemma tex från Naturskyddsföreningen eller WWF  mfl, detta vidgar barnens  kunskap, nyfikenhet och tillför spänning. Vi kommer så klart att välja filmer som passar projektet, till exempel många filmer på internet som visar jorden på olika sätt. Att se jorden som ett klot i rymden eller att se hur världen ser ut på olika platser kan sätta igång många tankar hos barnen som man sen kan gå vidare med för att driva eller vidga projektet. 

 

 

Vi kommer att dokumentera barnens upplevelse och lärandet så att vi sen kan gå tillbaka och titta på vad barnen egentligen sa och gjorde för att kunna gå vidare. Sedan kommer bilderna och det vi har skapat sitta uppe i verksamheten så att samtalet kring den kan fortsätta.

De Globala målen (Barnens planet)  kommer att  genomsyra hela vår verksamhet och vara en del av barnens vardag. Vi kommer  vi ska få ihop det lekfulla, omsorgsfulla och utforskande. Nu gör vi på Jordbodalens förskola  FNs Globala mål till vår egna!

 

Cathylyn, Analyn & Wendy

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: