Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion, identitet & samhälle

Skapad 2019-08-25 10:05 i Trollbodaskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 Religionskunskap
Människan har länge haft en tro på en högre makt där de har sökt svar på alla sina frågor. Vad är en religion och hur påverkar den just dig och din omgivning?

Innehåll

 

Vad ska vi arbeta med?

Vi ska bekanta oss med vad en religion är, hur den påverkar vår identitet och samhället, men också hur människorna och samhället påverkar religionen.

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer under närmsta två veckorna att ta vår utgångspunkt i boken och arbeta med sidorna 5 - 15 och 22 - 27. Det kommer bli både gemensam och enskild läsning samt arbetsuppgifter till texterna. 

Vad ska du lära dig?

Vi ska nu kära oss vad en religion är, hur religioner och samhällen påverkar varandra samt vår egna identitet. Det blir små kunskapstester under lektionerna istället för ett skriftligt prov.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.
  Re  7-9
 • Hur olika livsfrågor, till exempel meningen med livet, relationer, kärlek och sexualitet, skildras i populärkulturen.
  Re  7-9
 • Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.
  Re  7-9
 • Riter, till exempel namngivning och konfirmation, och deras funktion vid formandet av identiteter och gemenskaper i religiösa och sekulära sammanhang.
  Re  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutveck­lade och väl underbyggda resonemang.
  Re  A 9
 • Eleven kan också föra välutvecklade och nyan­serade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.
  Re  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: