Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tecknade serier

Skapad 2019-08-26 17:50 i Rödabergsskolan Stockholm Grundskolor
Planering för arbetsområde med fokus på serier och bildberättande.
Grundskola 5 Bild
I detta arbetsområde kommer du få lära dig hur man tecknar serier! Vi kommer gå igenom hur man ritar olika ljud- och rörelsemarkeringar, bildutsnitt och hur en tecknad serie är uppbyggd. Vi kommer också gå igenom olika seriestilar - från Captain America till Sailor Moon.

Innehåll

INNEHÅLL

Under detta arbetsområde kommer du göra flera deluppgifter där du steg för steg lär dig hur man gör en tecknad serie. Vi kommer öva mycket på att teckna människokroppen från olika håll (perspektiv) och lära oss hur man skapar stämning och beskriver känslor i bild. Vi kommer också gå igenom hur tecknade serier från Japan ser ut (Manga).

 

MÅL

Slutuppgiften i arbetsområdet är en serie som du tecknar på ett A3-papper. I slutuppgiften ska du "visa upp" allt du lärt dig under arbetsområdet och skapa en serie som du gärna skulle vilja läsa själv och/eller visa dina klasskompisar och din familj.

RESURSER

Papper, blyerts, tusch, tidningsurklipp, linjal, färgpennor och kritor.

UTVÄRDERING OCH BEDÖMNING

Vi kommer tillsammans att läsa varandras serier. Du kommer även att ge omdöme om en klasskompis serie. Läraren kommer att ge feed-back på dina uppgifter.

Uppgifter

 • Recension av en serie

 • Recension av en serie

 • LÄXA: Serieanalys

 • INLÄMNING: En tecknad serie

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
  Bl  4-6
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
LÄRANDEMATRIS: Tecknade serier

Rubrik 1

GRUNDLÄGGANDE KUNSKAP
GOD KUNSKAP
MYCKET GOD KUNSKAP
DIN ARBETSPROCESS
Du behöver hjälp av läraren med att sätta igång att arbeta. Läraren måste hjälpa dig med att komma på idéer till ditt arbete, och måste ofta påminna dig om vad du ska göra på lektionen.
Du arbetar självständigt på lektionerna. Du behöver ibland hjälp av läraren med att komma på idéer till ditt arbete. Du är noggrann i ditt arbete. När något blir fel försöker du själv lösa problemet innan du ber läraren om hjälp. Dina arbeten blir oftast klara i tid.
Du arbetar självständigt på lektionerna. Du är mycket noggrann i ditt arbete och ser till att alla detaljer blir precis såsom du tänkt dig. När något blir fel försöker du själv lösa problemet flera gånger innan du ber läraren om hjälp. Dina arbeten blir nästan alltid klara i tid.
DIN SERIE
Din serie har rubrik, ett par olika bildutsnitt och pratbubblor. Du har tuschat och färglagt din serie.
Din serie har rubrik, olika bildutsnitt, olika pratbubblor, ljud- och rörelsemarkeringar. Din serie är tuschad och färglagd. Det är lätt att läsa din serie, och den har en tydlig början och ett tydligt slut.
Din serie har rubrik, olika bildutsnitt, olika pratbubblor, ljud- och rörelsemarkeringar som passar berättelsen. Din serie är tuschad och färglagd på ett mycket noggrant sätt. Det är lätt att läsa din serie, och den har en tydlig början och ett tydligt slut.
DITT SÄTT ATT PRATA OCH SKRIVA OM SERIER (BILDANALYS)
Du skriver och berättar sådant du tycker om de serier vi läser.
Du skriver och berättar sådant du tycker om de serier vi läser, och förklarar varför du tycker som du gör.
Du skriver och berättar sådant du tycker om de serier vi läser, och förklarar varför du tycker som du gör. Du ger exempel från den serie vi läst så att det är lätt att förstå hur du tänker.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: