Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Grodan blir glad

Bäckängens förskola, Bengtsfors · Senast uppdaterad: 16 december 2019

En tema-del av temat Grodan och hans vänner baserat på böckerna om Grodan av Max Welthius.

Planering

 

Bakgrund 

(Varför har vi valt temat?)

Vi introducerade temat med denna bok, men spontant började barnen läsa den ”pekbok” som vi ställt fram i bokhyllan om Grodan. De tyckte att den var väldigt bra och kunde verkligen relatera till när grodan var sjuk. Så nu ändrar vi till grodan blir glad och fördjupar oss i som del två av temat. Troligen kommer denna bok vara temat för en stor del av höstterminen. 

 

Mål

(Vad vill vi uppnå, vilka kompetenser vill vi utveckla?)

•Alla människors lika värde.

• Respekt för varandras olikheter. 

• Självkänsla, att varje individ känner att man är bra som man är. 

• Tolka känslouttryck.

• Att ge varandra massage skapar positiva känslor mellan barnen och ger bra förutsättningar för ett bra kompis-klimat i gruppen. 

•Teknik och fysik.

•Uppmärksamma olika färger.

• På bilden ser ni vår mindmap med en del idéer.

 

Metod

(Vilka metoder använder vi oss av, hur gör vi?)

•Vi läser boken och pratar om bilderna. Vi laminerar bilderna successivt som vi använder dem och sätter upp på väggen i samlingsrummet. 

•Sjunga. Vi introducerar ny sånger om grodor och vänskap.

•I boken speglar sig Grodan. Det gör vi också och pratar om vad vi ser. Ser vi likadana ut om vi klär ut oss? 

Selfie eller ta ett foto på spegelbilden? Kan man måla självporträtt genom att använda en mall? 

•Vännerna är bra på olika saker. Vad är du bra på? Kanske göra ett collage av bilder när barnen gör det de är bra på. 

• Pratpinne.

•Vi tittar på sista bilden i boken och pratar om att Grodan ser glad ut och känner sig glad, när han inser att man är bra på OLIKA saker och Grodan är bra på att hoppa och simma. 

” - När är DU glad? Hur känns det att vara glad?.... ”

•Vi får även in massage från ” Lugn och ro-temat ” när vi gör ” Glada munnar ” och ex. grodmassage på varandras ryggar.

•Teknik: Bygga vingar. Vika flygplan. Bygga en drake.

•Vattenlek: grodor som hoppar ner i vattnet (naturvetenskap: flyta-sjunka) men även tyngd, att tappa saker från en höjd och undersöka hur fort eller sakta de sjunker.

•Baka. Utveckla köksdelen med bakleksaker.

V36-37. Måla gröna grodor. Kan grodor flyga som ankor? Vika flygplan. Bygga en drake och prova dessa. Kan de flyga? Kan vi flyga?

V38. Vi fortsätter med att undersöka vad som kan flyga och hur saker faller.

v39. Barnen målar inbjudningar till föräldramötet. Glada munnar-massage. Kan vi flyga om vi har vingar.

v 40. Glada munnar. Fler bilder ur sagan som avslutar vingprojektet och startar upp delmomentet när Grisen bakar. Vi bakar en kaka tillsammans av frukt som vi känner till. 

v 41. Måla rosa grisar. Föräldramöte där vi berättar om vårt tema och arbetssätt. Rollek, bagare/kock.

v 42. Göra klart grodor av trolldeg. Räkne och färgburkar placeras ut i mattehörnan. Färgerna rosa, vit och grön (som grisen, ankan och grodan).´

v 43-44.”Gaffelmåla” ankan med vit färg på färgad botten. Klistra på näbb, rita ögon och trycka fötter. Lugn och ro övningar med grodorna (massage), använda mysljus och pynta med fina saker. 

V. 45 och framåt. Vi introducerar Haren som kompis till Grodan. Vi skapar haren genom att måla toarullar och sätter på ögon och öron. Vi lär oss också tecknet för Haren. Haren är bra på bokstäver och på att läsa böcker. Vi fokuserar på barnens första bokstav i deras namn och sätter upp en bild på bokstaven på väggen i samlingsrummet. Vi lär oss även tecknet för bokstäverna. Barnen får också måla ett papper i olika färger. Vi klipper sen ut bokstaven och barnen får dekorera med paljetter och med  sin bild. I samlingen sjunger vi ”hoppe hoppe hare” och använder fingerdockor. 

V.49Vi startar vår adventskalender där Grodan får mer och mer skägg för varje dag av ett barn. 

V.50 Vi speglar oss och grodan. Grodan upptäcker att han ser ut som en tomte. Hur ser vi ut? Har vi skägg? Eller vad har vi i ansiktet? 

Uppföljning och Utvärdering

(Hur gick det, har vi uppnått våra mål, vad var intressant, våra upplevelser kring arbetet)

Nu har vi gjort och plockat fram djurmasker,delvis tillsammans med barnen, för barnen att leka med. Det blev väldigt populärt med maskerna och barnen har lekt med dem varje dag. Barnen har speglat sig när de var djur, tagit av sig masken och blivit sig själva igen. 

Vi har också gjort pappersflygplan som barnen lekt med både inne och ute. De tyckte att det var väldigt roligt. Alla barn har målat sina gröna grodor. De sitter som tavlor på temaväggen nu. 

Vi har påbörjat arbetet med vingar.

Nu har vi blåst på fjädrar och undersökt hur saker ”flyger” eller faller. Detta moment var väldigt populärt bland barnen. Vi har gjort vingar och provflugit med dem, men precis som Grodan kunde vi inte flyga utan ramlade ner på golvet igen. Vi har introducerat massagetåg och gjort glada munnar på varandra. Barnen gillade det och har tagit egna intiativ till att göra det igen. 

Baket gick jättebra, vi delade upp barnen i två grupper. En grupp som delade äpplen och kryddade dem med kanel och en grupp som gjorde smeten. 

På föräldramötet var drygt hälften av barnens föräldrar representerade. Vi berättade om vårt tema och vad vi gjort hittills och hur vi arbetar med lugn och ro. Föräldrarna bjöds på kakan och kaffe, te eller vatten. 

Vi har målat grisar i rosa. Dessutom gjorde vi grodor av trolldeg. Dessa fick sin plats på fläkten ovanför spisen. Vi tog kort på grodorna och satte bilden ovanför soffan för att synliggöra dem mer för barnen. Räkneburkarna blev mycket populära och leks flitigt med.

Ankorna som barnen målade med en ny gaffel-teknik blev dekorativa och personliga. Vi använder tecknet för Anka, när vi pratar med barnen. 

Vi återintroducerade Lugn och ro-samling genom att utveckla den med ett blick-fång som består av en glitterkula som symboliserar solen och en ljusslinga som symboliserar stjärnorna. Vi fångar in solen och stjärnorna med en rörelse, för att få in kraften och lugnet i kroppen innan vi börjar. Vi spelar avslappnande musik och gör grod-massage på de barn som vill. Vi gör denna lugn-och-ro-stunden när som helst på dagen, då vi upplever att det passar. Barnen får då själva välja om de vill delta eller inte. 

Vi introducerar barnens tecken, första bokstaven i namnet, i samlingssången. Bokstavsarbetet att skapa sin bokstav hann vi inte med. Vi fokuserade på att göra Haren. Vi tänker att vi kan göra detta bokstavsarbete till våren.

Vi gjorde ett jullandskap med med Hararna och sången i ett hus vid skogens slut. Jullandskapet med hararna och sången har lockat barnens intresse. De har ofta stått där och tittat eller lekt försiktigt med hararna och sjungit sången eller lyssnat på de qr-koder vi gjort.

Adventskalendern gav inte barnen så mycket. De hade egentligen ingen motivation eller glädje av den. I denna gruppen hade vi inte behövt någon kalender. Det känns som de var för små, det skapade mer frustration av att vänta på sin tur än glädje. Aktiviteten med speglarna blev bra. Barnen visade intresse och samtalade och reflekterade över hur de ser ut.

Analys och Utveckling

(Hur blev resultaten, vilka var framgångsfaktorerna, hur går vi vidare

Vi ser att de visar stolthet över sig själva, både att de kan ta på och av maskerna och hur fina de är som djur, men även en stolthet över när de ser SIG i spegeln. Ett härligt bevis på en bra självkänsla.

Vi fortsätter med detta framöver så att alla barn får chansen att prova på att flyga flygplan från kullarna ute. Nästa delprojekt tänker vi är att bygga en drake tillsammans och göra vingar att klä ut sig med i leken. 

Att flygamomentet blev så populärt kan bero på att barnen själva fick vara mycket aktiva och prova själva, både med flygplanen, fjädrar och hoppa från högsta stenen med vingarna. Vi bör fortsätta utveckla massage i verksamheten, eftersom barnen visar att de tycker om det. De tar egna initiativ till det.

Att göra en drake hann vi inte med, det får utgå för nu. Kanske kan vi ta upp det projektet till våren om barnen har intresse för det. 

Det var bra att göra två grupper i baket. Det blev den dagen 3 barn i varje grupp. 

Räkneburkarna blev ett nytt inslag i mattehörnan. Burkar med lock verkar vara ett populärt lekmaterial just nu.

Vi ser att barnen tar till sig tecken, använder dem och även frågar efter nya tecken. Bokstavstecknen för namnen har vi använt, men vi är osäkra på om de har lärt sig dem än. 

Nu vet vi inte om vi kommer göra bokstavsarbetet eftersom vi kommer slå ihop två avdelningar och få nytt arbetslag och gruppen splittras. 

Jullandskapet var en bra idé som vi kan använda igen. 

Tänka till nästa år ifall det är värt att ha en kalender och hur den isåfall ska göras för att skapa mer glädje. Det  är alltid kul med speglar, det bör vi använda oftare. 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback