Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Årshjulet

Skapad 2019-08-27 09:22 i Gemensamt i Ludvika Ludvika
Förskola
Synliggöra året, månaderna och årstiderna.

Innehåll

Temat/aktiviteten

 Vi kommer under året att jobba med årshjulet.

Var är vi? Vart ska vi?

Vi har startat en ny termin och vill att barnen ska få ett intresse och ny kunskap om året och vad som händer varje årstid.

Hur gör vi? 

Årshjul

Vi skapar ett årshjul där vi sätter upp bilder som relaterar till årstiden och månaden. Bilderna består av ex, fåglar, en fågel som är vanlig vid just den månaden. På fågeln finns en QR kod med fågelns läte.

Varje barn kommer även att få en varsin födelsedags duva. Duvan kommer att sitta placerad på den månad barnet fyller på och får ta med sig den hem när den fyllt år. Det är ett sätt att synliggöra både året, månaderna och när barnets födelsedag infaller. Vi har även en kalender med lappar, ett barn om dagen får dra av "dagens lapp" i samband med årsburken/månadsburken. De barnet får även hjälpa till att räkna alla barnen i samlingen. Vi samtalar om antal, likheter, olikheter, längd m.m.

 

Månadsburkar

Ett konkret sätt att visa hur dagarna blir månader och månaderna ett helt år är att använda burkar med kulor. Vi kommer att använda tolv mindre burkar motsvarar månaderna. I varje burk ligger färgade träkulor – en kula för varje dag i månaden. Varje dag flyttar ett barn en kula från en månadsburk till en stor årsburk. Först är årsburken alldeles tom och det är fullt med kulor i månadsburkarna, men efter hand som månaderna går blir det allt fler kulor i årsburken och allt färre i månadsburkarna.

 

Dokumentation

Vi kommer att ge varje barn en lärlogg under årets gång, när vi ser och upptäcker ett lärande. Alla barn är med på samlingen och ett barn får hjälpa till vid samlingen. Under årets gång kommer varje barn få hjälpa till ca 4-5 gånger.

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • skapa förutsättningar för barnen att förstå hur deras egna handlingar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling, och
  Lpfö 18
 • förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: