Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musik, åk 7, bas, Sofia Skola

Skapad 2019-08-27 12:35 i Sofia skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 Musik
Vi ska spela och gå igenom grunderna för basspel.

Innehåll

 

Arbetsområde/tema/projekt: Basspel


 


Syfte/Varför ska vi lära oss det här:


För att träna basspel och förstå hur man hittar olika toner på en bas. Samt för att ge tillfälle till att kommunicera kring musicerande och träna på att förhålla sig till en gemensam puls och, för aktuell låt, passande karaktär.


 


Förmågor att träna:


  • Basspel

  • Förståelse för basens funktion

  • Kommunikation kring musicerande  

  • Pulskänsla

  • Lyssnande och anpassning till gemensamt spel och aktuell låts karaktär


 


Det här ska vi göra:


  • Teoretisk genomgång om hur man hittar olika toner på basen, samt samtal kring spelteknik och basens funktion.

  • Spela en låt på bas/gitarr.

     


När vi är klara ska du kunna:


Spela grundtonsbas med en enkel rytm och ha en större förståelse för basens funktion och uppbyggnad.


 


Betygskriterier från LGR11:


E: Eleven kan spela enkla basstämmor med viss tajming. Eleven anpassar i viss mån sin stämma till helheten genom att lyssna och till viss del uppmärksamma vad som sker i musicerandet. Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med delvis fungerande teknik och i viss mån passande karaktär. Eleven kan då bidra till att bearbeta och tolka musiken till ett musikaliskt uttryck. Eleven kan även ge enkla omdömen om eget och andras musicerande och bidra med förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.


C: Eleven kan spela enkla basstämmor med relativt god tajming. Eleven anpassar sin stämma relativt väl till helheten genom att lyssna och i relativt hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet. Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med relativt väl fungerande teknik och passande karaktär. Eleven kan då bearbeta och tolka musiken till ett delvis personligt musikaliskt uttryck. Eleven kan även ge utvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som efter någon bearbetning kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.


A: Eleven kan spela enkla basstämmor med god tajming. Eleven anpassar sin stämma väl till helheten genom att lyssna och i hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet. Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med väl fungerande teknik och passande karaktär. Eleven kan då bearbeta och tolka musiken till ett personligt musikaliskt uttryck. Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.


 


Så här får du visa att du har lärt dig:


Jag bedömer hur du spelar samt hur du kommunicerar, samspelar och bidrar till det gemensamma resultatet.


Uppgifter

  • Bas info

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: