Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Lag och rätt 05

Klaraskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 27 augusti 2019

Lagar, regler, normer. Varför har vi egentligen lagar och hur är det svenska rättssystemet uppbyggt? Allt detta och lite till kommer vi att arbeta med under området Lag och rätt.

Dessa förmågor/kunskapskrav kommer att bedömas:

Dessa förmågor kommer att bedömas utifrån kunskapskraven

  • Dina kunskaper om det svenska rättssystemet och deras roll för ett demokratiskt samhälle. Det handlar då speciellt om följande:
  • Hur Sveriges lagar är uppbyggda
  • Vad som händer då ett brott begås från det att brottet begås till dom faller i en domstol och eventuellt överklagande.
  • Vilka påföljder som finns i Sverige och vad dessa innebär
  • Hur samhället och den enskilde individen påverkas av brottslighet
  • Din förmåga att förklara, förstå och analysera hur vårt rättsystem (lagar och regler) är uppbyggt och fungerar. Det handlar t ex om att föra resonemang kring varför det ser ut som det gör. Vad är tanken bakom (vilka orsaker finns till) vårt rättsystem? Vilka konsekvenser får det för vårt samhälle och individerna i detta samhälle?
  • Din förmåga att utifrån dina kunskaper i området föra resonemang där du själv tar ställning och motiverar dina ståndpunkter.
  • Din förmåga att använda begrepp som hör till området lag och rätt. Detta gör du genom att sätta dem i ett korrekt sammanhang samt att visa att du förstår dess innebörd.

När du för resonemang kring olika saker ska du framförallt tänka på att:

  • Motivera dig utifrån faktakunskaper
  • Föra resonemang ur olika perspektiv, positivt och negativt.
  • Föra resonemangen i flera led.
  • Dina resonemang ska vara logiska.
  • Skilja på fakta och värderingar.

 


KUNSKAPSKRAV – E

KUNSKAPSKRAV – C

KUNSKAPSKRAV –  A

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. (SH3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. (SH3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt. (SH3)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument och kan då i förhållandevis stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)


 

 

 

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

För att skaffa oss grundkunskaper om det svenska rättssystemet kommer vi att arbeta med uppgifter till vårt läromedel Samhällskunskap 7-9 Utkik. Dessutom blir det genomgångar, gemensamma övningar, diskussioner och filmvisningar.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Samhällskunskap Lgr11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback