Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Engelska

·

Årskurs:

7 - 9

17F TRÄNA på ett Nationellt Prov i engelska

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 27 augusti 2019

För att få pröva på hur det känns testar vi att göra ett helt gammalt nationellt prov. Vi tittar på resultat och bedömning! Vi avslutar med att se en film som vi för och efterarbetar på olika sätt.

Planering: Testa ett gammalt nationellt prov.

 

Mål och syfte

Syftet är att du ska känna dig trygg inför de olika NP delarna - ha fått en känsla för hur ett nationellt prov i engelska går till. Jag kommer visa på kraven för de olika delarna samt tipsa om strategier man kan ha när man ska ta sig an de olika delarna. Vi kommer rätta flera av delarna tillsammans för att titta på hur svaren kunde hittats eller uppgiften lösas. .Genom att göra dessa uppgifter tränar du din läs och hörförståelse och utvecklas känslan för att formulera dig i tal och skrift. Ett annat syfte är att du ska få upp ögonen för vilken/vilka förmågor som just du behöver träna mest på.

Vi kommer titta på (okända) exempelelevers uppsatstexter för att i grupp fundera över vad dessa elever  fått för betyg och när vi sedan vet svaren, fundera över vad det är som gjort att de fått de betyg de fått.

Vi kommer i olika grupper öva inför att vi i bestämda grupper genomför muntliga delen.

Efter att testprovet är genomfört kommer vi att se en film. Vi förarbetar genom att arbeta med ord, läsa texter om filmen och får förbereda oss på de frågor som finns som underlag för de gruppdiskussioner vi kommer ha efter att vi sett klart filmen. Vi jämför under våra diskussioner Svenska skola och kultur med Amerikansk.

Filmen bygger på en samling av texter som highschool-elever skrivit och vi kommer läsa och  återberätta några av dessa.

 

Bedömning:

Både på testprovet, i klassrumssituationer och genom arbetet med filmuppgiften får du möjlighet att visa hur väl du kan förstå innehållet i talad engelska och texter på engelska. Det ges flera tillfällen att visa hur väl du kan formulera dig muntligt. I min bedömning tar jag hänsyn till saker som om du uttrycker dig tydligt och sammanhängande och med vilket flyt. Hur bra är du på att föra ett samtal

framåt och kan du förtydliga och variera ditt språk. På vilket sätt använder du olika strategier för att

göra så den som lyssnar förstår även om det uppstår problem (om du saknar rätt ord tex. Eller om din

samtalspartner inte förstår ett ord)

 

Jag tittar också på hur nyanserat kan du, utifrån filmen, jämföra och diskutera olika företeelser i USA

med hur det ser ut i Sverige.Innehåll och material

Vi kommer testa att göra ett helt nationellt prov. Vi kommer även titta på gamla elevtexter (från skolverket)  för att tillsammans titta på de olika bedömningsnivåerna.

Vi avslutar med att se en film om "Feelings" som vi för- och efterarbetar på olika sätt. Vi lär oss glosor, läser texter, arbetar med olika slags värderings och tal övningar som hör till temat på filmen.  Arbetet avslutas med en filmdiskussion i smågrupper som bedöms. 

 

 

 

 

Läroplanskopplingar

förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.

Aktuella och för eleverna välbekanta ämnesområden.

Intressen, vardagliga situationer, aktiviteter, händelseförlopp samt relationer och etiska frågor.

Åsikter, erfarenheter, känslor och framtidsplaner.

Talad engelska och texter från olika medier.

Talad engelska med viss regional och social färgning.

Muntliga och skriftliga instruktioner och beskrivningar.

Olika former av samtal, dialoger, intervjuer och muntliga framställningar.

Muntlig och skriftlig information samt diskussioner och argumentation med olika syften, till exempel nyheter, reportage och tidningsartiklar.

Strategier för att uppfatta detaljer och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning efter framställningens form, innehåll och syfte.

Språkliga företeelser som uttal, intonation, grammatiska strukturer, satsbyggnad, ord med olika stilvärden samt fasta språkliga uttryck i det språk eleverna möter.

Hur texter och talat språk kan varieras för olika syften och sammanhang.

Muntliga och skriftliga berättelser, beskrivningar och instruktioner.

Samtal och diskussioner samt argumentation.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar, frågor och förklaringar.

Språkliga strategier för att bidra till och aktivt medverka i samtal genom att ta initiativ till interaktion, ge bekräftelse, ställa följdfrågor, ta initiativ till nya frågeställningar och ämnesområden samt för att avsluta samtalet.

Språkliga företeelser för att förtydliga, variera och berika kommunikationen som uttal, intonation och fasta språkliga uttryck, grammatiska strukturer och satsbyggnad.

Eleven kan förstå såväl helhet som detaljer i talad engelska i måttligt tempo i olika genrer.

Eleven visar sin förståelse genom att välgrundat och nyanserat redogöra för, diskutera och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.

För att underlätta sin förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande och läsning.

Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt på ett relevant och effektivt sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.

I muntliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande.

Eleven formulerar sig även med flyt och viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

I muntlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

Dessutom kan eleven välja och använda sig av väl fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen och för den framåt på ett konstruktivt sätt.

Eleven kan förstå såväl helhet som detaljer i lättillgängliga texter i olika genrer.

I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande.

I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

Matriser i planeringen
Karins Skolverkets matris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback