Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Taluppfattning_åk7 - HT-19

Maria Parkskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 27 augusti 2019

Det första kapitlet heter "Tal". Detta kommer för många av er att vara en repetition med en del nya begrepp och metoder. Begrepp och metoder som tas upp i detta kapitlet ligger till grund för mycket inom matematiken.

MÅLET MED UNDERVISNINGEN I MATEMATIK ÄR

När du arbetar med det här kapitlet, Tal, får du lära dig:
- om olika talsystem
- hur vårt talsystem är uppbyggt
- om delbarhet och om att faktorisera tal
- att använda och förstå de matematiska ord som hör ihop med de fyra räknesätten
- att räkna med de fyra räknesätten
- om tal skrivna i decimalform

- att multiplicera och dividera med 10, 100 och 1000
- att avrunda tal
- att göra överslagsräkning

TIDSPERIOD

Vecka 34 - ca 40 

SÅ HÄR SKA VI ARBETA

Allmänt hur matematikboken Matte Direkt 7 fungerar

- Först gör eleven en grundkurs.
- Därefter görs en diagnos.
- I samråd med läraren bestämmer sig eleven om den ska arbeta med blå- eller röd kurs. Blå kurs innehåller till största del repetitionsuppgifter av grundkursen. Röd kurs introducerar vissa nya begrepp inom samma område. Som ytterligare fördjupning finns de svarta sidorna i boken.
- Eleven rättar själv sina uppgifter. Lämpligtvis 10 st uppgifter åt gången. Facit finns längst bak i boken.

Vad vi kommer att arbeta med:

- Tiosystemet
- De fyra räknesätten
- Delbarhet
- Delbarhetsregler
- Primtal
- Sammansatta tal
- Faktorträd
- Tal i decimalform
- Decimaltal
- Multiplicera med 10, 100 och 1000
- Dividera med 10, 100 och 1000
- Avrunda heltal
- Avrunda decimaltal
- Överslagsräkning

Hur vi kommer att arbeta:

- Matematikboken Matte Direkt 7 som bas.
- Lärarledda genomgångar med elevdiskussioner.
- Teori med exempel och filmer ligger i en PowerPoint i Classroom - Ma 7A
- Jobba enskilt.
- Diskutera i par och i grupp.
- Laborativt material
- Diagnoser för att kunna individanpassa undervisning så att eleverna vet vad de ska utveckla.
- Skriftligt prov
- Eleverna är delaktiga i valet av bedömningstyp, arbetsgång samt vid genomgångar.

DETTA SKA BEDÖMAS

- Muntlig och skriftlig aktivitet bedöms löpande
- Skriftliga uppgifter
- Skriftligt prov

Den enskilda bedömningen finns i matrisen under rubriken Kunskaper.


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.

Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal. Metoder för beräkningar som använts i olika historiska och kulturella sammanhang.

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bidra till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om val av tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som efter någon bearbetning kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett relativt väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra utvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med förhållandevis god anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge förslag på alternativa tillvägagångssätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra välutvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt och effektivt sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med god anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback