Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Läsförståelse åk 6

Hågadalsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 27 augusti 2019

I detta arbete ska vi tillsammans läsa boken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie. Boken handlar om 14-årige Junior, den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Den tar upp hans utmaningar med att gå i en helvit medelklassskolan där han är den ende med sitt ursprung. Många viktiga frågor kommer att diskuteras!

Under det här arbetsområdet ska du visa att du kan: (kunskapskrav och förmågor)

  • Läsa skönlitteratur  för barn med flyt genom att använda de lässtrategier som behövs
  • Göra sammanfattningar och svara på frågor om texten
  • Tolka och föra resonemang om textens budskap samt beskriva sin upplevelse av texten
  • Samtala och framföra egna åsikter om texten

Det kommer du att få visa genom att: (bedömning)

  • Delta aktivt vid läsning av boken.
  • Svara på frågor skriftligt till texten
  • Delta i gemensamma diskussioner i klassen.
  • Skriva ett omdöme, med dina tankar kring boken.

Du kommer att få lära dig: (centralt innehåll)

  • Urskilja texters budskap, både det som finn uttalat men också det som står mellan raderna
  • Att argumentera i olika samtalsprocesser
  • Om berättande texter som tar upp identitets- och livsfrågor
  • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad
  • Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor

Hur ska vi lära oss detta? (undervisning)

  • Genom läsning av boken "Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian" av Sherman Alexie
  • Genom diskussioner i par eller helklass med hjälp av frågor som hör till texten.
  • Genom att svara skriftligt på frågor.
  • Genom att svara på läsförståelsefrågor digitalt och  få feedback direkt.    

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen

Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar, egna formuleringar och relativt god användning av ämnesspecifika ord- och begrepp

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet relativt väl

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade beskrivningar, egna formuleringar och god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Kap. Ett blödande hjärta
Kap. Vaka
Upp till bevis
Kap 15. Rowdy ger mig kärleksråd.
Kap. Brev från min syster
Kap. 16 Dansa
Kap. 14 Hunger
Kap.13 Forts. Thanksgiving
Kap 13. Fortsättning Thanksgiving
Bokcirkel kap.3
Kap.12 Thanksgiving

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback